Qunut Nazilah Untuk Seluruh Umat Islam (Dalam Rumi & Audio)

Apakah bacaan doa qunut nazilah yang boleh kita amalkan dalam kehidupan seharian?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengann bacaan lengkap qunut nazilah dan terjemahannya untuk amalan anda.

Baca juga:

Apa itu qunut nazilah

Qunut nazilah berasal dari kata Qunut (قنوت) membawa maksud berdoa ketika berdiri dalam solat. Nazilah (نازلة) ertinya pula adalah musibah yang sangat berat.

Qunut nazilah adalah doa yang dilakukan dalam solat (sembahyang) yang bertujuan untuk memohon pertolongan dan perlindungan Allah SWT dari bencana, musibah, atau ujian yang menimpa umat Muslim atau masyarakat pada umumnya.

Ia biasanya dilakukan dengan cara mengangkat tangan di hadapan Allah SWT, seperti halnya dalam doa qunut pada solat subuh.

Doa ini biasanya dilakukan dalam solat berjamaah setelah rukuk kedua pada rakaat terakhir sebelum sujud.

Doa qunut nazilah dapat diucapkan secara bebas, dengan memohon perlindungan dan pertolongan Allah SWT dalam bahasa Arab atau bahasa ibunda masing-masing.

Isi dari doa ini boleh berbeza-beza bergantung pada situasi dan keadaan yang dialami oleh umat Muslim atau masyarakat pada saat itu.

Dalil tentang bacaan qunut ini

Di dalam sirah Rasulullah SAW, bahawa Baginda SAW pernah membaca doa qunut nazilah ketika mana berlakunya suatu pengkhianatan dan pembunuhan ke atas beberapa sahabat Nabi SAW.

Terdapat beberapa hadis yang menceritakan kejadian tersebut, antaranya yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik RA meriwayatkan bahawa:

أَنَّ رِعْلاً، وَذَكْوَانَ وَعُصَيَّةَ وَبَنِي لَحْيَانَ اسْتَمَدُّوا رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَلَى عَدُوٍّ، فَأَمَدَّهُمْ بِسَبْعِينَ مِنَ الأَنْصَارِ، كُنَّا نُسَمِّيهِمُ الْقُرَّاءَ فِي زَمَانِهِمْ، كَانُوا يَحْتَطِبُونَ بِالنَّهَارِ وَيُصَلُّونَ بِاللَّيْلِ، حَتَّى كَانُوا بِبِئْرِ مَعُونَةَ قَتَلُوهُمْ، وَغَدَرُوا بِهِمْ، فَبَلَغَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، فَقَنَتَ شَهْرًا يَدْعُو فِي الصُّبْحِ عَلَى أَحْيَاءٍ مِنْ أَحْيَاءِ الْعَرَبِ، عَلَى رِعْلٍ وَذَكْوَانَ وَعُصَيَّةَ وَبَنِي لَحْيَانَ‏.‏

Maksudnya: “Bahawasanya Ri’lan, Zakwan, Usaiyah dan puak Lahyan meminta bantuan daripada Nabi SAW untuk menyediakan kepada mereka beberapa orang lelaki untuk memerangi musuh mereka.

Maka Baginda SAW menghantarkan kepada mereka tujuh puluh orang lelaki dari golongan Ansar yang dikenali sebagai Al-Qura’ (penghafaz al-Quran). Maka mereka ini membantu untuk mengumpul kayu api pada siang, dan bermunajat kepada Allah pada waktu malam.

Ketika mana mereka (golongan Ansar) sedang berada di lembah Ma’una, mereka dibunuh dan dikhianati.

Apabila berita ini sampai kepada Rasulullah, baginda membaca qunut (nazilah) selama sebulan dalam solat subuh mendoakan (kecelakaan) ke atas puak arab, Ri’lan, Zakwan, Usaiyah dan puak Lahyan.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 4090)

Selain itu, Abu Hurairah RA, berkata:

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا قَالَ سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ فِي الرَّكْعَةِ الْآخِرَةِ مِنْ صَلَاةِ الْعِشَاءِ قَنَتَ اللَّهُمَّ أَنْجِ عَيَّاشَ بْنَ أَبِي رَبِيعَةَ اللَّهُمَّ أَنْجِ الْوَلِيدَ بْنَ الْوَلِيدِ اللَّهُمَّ أَنْجِ سَلَمَةَ بْنَ هِشَامٍ اللَّهُمَّ أَنْجِ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اللَّهُمَّ اشْدُدْ وَطْأَتَكَ عَلَى 

Maksudnya: Bahawa sesungguhnya Nabi SAW apabila berkata “سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ” pada raka’at terakhir ketika solat ‘Isya’, beliau membaca qunut

“Ya Allah selamatkanlah ‘Ayyasy bin Abi Rabi’ah, Ya Allah selamatkanlah al-Walid bin al-Walid, Ya Allah selamatkanlah Salamah bin Hisyam, Ya Allah selamatkanlah orang-orang yang lemah dari kalangan orang-orang yang beriman, Ya Allah keraskanlah ‘azab-Mu ke atas Mudhar,

Ya Allah jadikanlah (‘azab-Mu) ke atas mereka dalam bentuk musim kemarau yang panjang sepertimana musim kemarau zaman Nabi Yusuf AS.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 6393)

Bacaan qunut nazilah

Qunut Nazilah – Inteam

اللهم اِنا نَجْعَلُك فى نُحُورِ أعداءِنَا و نَعُوذُ بِك مِن شُرُورِهِم اللهم بَدِّدْ شَمْلَهُم و فَرِّقْ جَمْعَهم و شَتِّتْ كَلِمَتَهم و زَلْزِلْ أَقْدَامَهم و سَلِّطْ عليهم كَلْبًا مِن كِلَابِك يا قهَّار , يا جبَّار , يا مُنْتَقِم , يا الله , يا الله , يا الله اللهم يا مُنْزِلَ الكتاب يا مُجْرِىَ السَحاب يا هَازِمَ الأحزاب اِهزِمهم اِهزِمهم اِهزِمهم وانصُرْنا عليهم

Allahumma ‘innâ naj ‘aluka fi nuĥuri ‘a‘-dâ ‘innâ. Wa na ‘użu bika min syuru rihim. Allahumma baddid syam lahum. Wa farriq jam ‘ahum. Wa syattit kalimata hum. Wa zal zil ‘aqdâ mahum.

Wa salliţ ‘alayhim kalbân min kilâbik. Yâ Qahhâr‚ Ya Jabbâr‚ Yâ Muntaqimu. Yâ Allahu‚ Yâ Allahu‚ Yâ Allah. Allahumma Yâ Mun Zilal Kitâb. Yâ Mujriyas Saĥâb. Yâ Hazimal Ahzab. Ihzim hum. Ihzim hum. Ihzim hum. Wan surnâ ‘alayhim.

Maksudnya: "Ya Allah kami letakkan kamu di batang leher musuh-musuh kami dan kami berlindung denganmu dari kejahatan mereka. Ya Allah hancurkan kumpulan mereka. Ya Allah pecahkan pakatan mereka. Ya Allah leburkan pendirian mereka.

Ya Allah musnahkan langkah mereka. Cengkamkan anjing-anjingmu kepada mereka. Ya Allah yang maha memaksa. Ya Allah yang maha perkasa. Ya Allah yang maha membalas. Ya Allahu, ya Allahu, ya Allah.

Yang turunkan kitab, yang gerakkan awan, yang tewaskan tentera Ahzab. Kalahkan mereka, kalahkan mereka, kalahkan mereka. Dan kemenangan untuk kami."
Qunut Nazilah | Syekh Abdul Aziz Al Areqi

Tatacara membaca qunut nazilah

1. Disunatkan untuk dibaca secara kuat sama ada di dalam hati solat al-sirriyah (bacaan solat yang dibaca secara perlahan) seperti solat zohor dan asar atau solat al-jahriyyah (bacaan solat yang dibaca secara kuat) seperti solat subuh, maghrib dan isyak.

2. Qunut nazilah disyariatkan di dalam solat-solat fardhu sahaja dan tidak pada solat-solat sunat.

3. Boleh dibaca di dalam solat fardhu secara berjemaah mahupun di dalam solat bersendirian. Jika dibaca dalam solat berjemaah, imam perlu membacanya dengan suara yang kuat dan makmum mengaminkannya. Jika dilakukan secara bersendirian, maka ia perlu dibaca secara perlahan.

4. Dibaca pada rakaat yang terakhir, semasa i’tidal, selepas bangun dari rukuk.

5. Disunatkan mengangkat kedua tangan semasa berdoa.

6. Boleh dibaca di luar solat secara beramai-ramai.

Khasiat doa qunut nazilah

Doa qunut nazilah memiliki beberapa khasiat dan manfaat bagi orang yang melakukannya. Beberapa khasiat doa qunut nazilah antara lain:

1. Memohon pertolongan dan perlindungan Allah

Doa Qunut nazilah adalah bentuk permohonan kepada Allah SWT untuk melindungi dan memberikan pertolongan dalam menghadapi bencana, musibah, atau ujian yang menimpa umat Muslim atau masyarakat.

Dengan melakukan doa ini, kita mengakui kelemahan dan ketergantungan kita kepada Allah, serta memohon perlindungan Nya.

2. Menguatkan hubungan dengan Allah

Melalui doa qunut nazilah, kita berkomunikasi langsung dengan Allah SWT, menunjukkan rasa takut, tunduk, dan kerendahan hati kita kepada-Nya.

Hal ini dapat memperkuat hubungan spiritual kita dengan Allah, serta meningkatkan keimanan dan ketakwaan.

3. Mengungkapkan perasaan dan keprihatinan

Doa qunut nazilah juga memberikan wadah bagi umat Muslim untuk mengungkapkan perasaan dan keprihatinan mereka terhadap bencana dan musibah yang terjadi di dunia.

Dalam doa ini, kita dapat mengekspresikan rasa simpati, empati, dan kasih sayang kita terhadap sesama umat manusia yang sedang menderita.

4. Meredakan kecemasan dan kegelisahan

Ketika menghadapi bencana atau musibah, seringkali kita merasa cemas, gelisah, dan khawatir.

Melakukan doa qunut nazilah dapat membantu meredakan kecemasan dan kegelisahan tersebut, kerana kita menyerahkan segala urusan kepada Allah dan memohon pertolongan Nya.

Ini memberikan ketenangan dan kelegaan hati yang berasal dari keyakinan bahwa Allah adalah Pemberi kekuatan dan penyelesaian.

5. Mendorong kepedulian sosial

Doa qunut nazilah juga dapat mendorong umat Muslim untuk menjadi lebih peduli dan bertindak dalam membantu sesama yang terkena dampak bencana atau musibah.

Melalui doa ini, kita diingatkan akan tanggung jawab kita sebagai umat Muslim untuk saling membantu, mendukung, dan merawat satu sama lain dalam menghadapi cubaan.

Penting untuk diingat bahwa doa qunut nazilah bukanlah satu-satunya upaya yang harus dilakukan dalam menghadapi bencana atau musibah.

Selain berdoa, kita juga perlu melakukan tindakan nyata untuk membantu dan mendukung mereka yang membutuhkan, serta menjaga kesiapsiagaan dan pencegahan dalam menghadapi ancaman yang ada.

Diharapkan semoga perkongsian kami berkenaan dengan bacaan qunut nazilah ini dapat memberikan anda informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

  1. #158 Bacaan Qunut Nazilah Ketika Musibah. Maktabah Al Bakri
  2. Asal usul Qunut Nazilah. Harakah Daily
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.