Doa Pengantin Baru Untuk Keberkatan Rumah Tangga

Permulaan masuk ke alam rumah tangga adalah satu jalan hidup yang berbeza bagi setiap orang. Ada yang gugup, ada yang risau, ada juga yang tidak sabar-sabar untuk memulakan hidup bersama. Oleh yang demikian adalah lebih baik untuk kita amalkan baca doa pengantin baru untuk memudahkan kehidupan mempelai lebih berkat dan dirahmati dalam mengharungi alam rumah tangga itu nanti.

Baca juga: Himpunan Doa Selepas Solat

Allah ciptakan sesuatu berpasang-pasangan

doa pengantin baru
Gambar hiasan

Setiap yang Allah jadikan di atas muka bumi ini adalah berpasang-pasangan, dan saling lengkap melengkapi antara satu sama lain.

Ini berdasarkan oleh firman Allah dalam Surah Ar-Rum, ayat 21:

وَمِنْ اٰيٰتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِّنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوْٓا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَّوَدَّةً وَّرَحْمَةً ۗاِنَّ فِيْ ذٰلِكَ لَاٰيٰتٍ لِّقَوْمٍ يَّتَفَكَّرُوْنَ

Maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Nya yang Agung, Dia menciptakan bagimu berpasang-pasangan dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan tenteram dengannya, dan Dia menjadikan di antara kamu rasa cinta dan kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang berfikir.”

Dalam sebuah keluarga, ada suami, isteri, dan anak-anak. Kehidupan berkeluarga ini sebenarnya sangat menyeronokkan, melahirkan ketenangan, kebahagiaan, dan kita sendiri lebih bersemangat untuk beribadah kepada Allah.

Himpunan Doa Pengantin Baru

doa pengantin baru

Terdapat beberapa jenis doa pengantin baru yang boleh kita baca sama ada kita sendiri sebagai pengantinya atau kita individu dekat yang mengenali pengantin tersebut.

Antara doa yang boleh dibaca adalah seperti yang berikut:

Doa Untuk Pengantin Baru

بَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِي الْخَيْرِ

Barakallahu laka wa ‘alaika. Wajama’a bainakuma fii khair

Maksudnya: “Semoga Allah memberkati pernikahan ini bagimu, dan untukmu selanjutnya, serta mempertemukan kamu berdua dalam keadaan yang penuh kebajikan.”

atau

Barakallahu likulli waahidin minnaa fii soohibihi

Maksudnya: “Semoga Allah memberkati setiap daripada kita pada temannya.”

atau

Allahumma inni as aluka khairoha. Wa khairo Maa Jabaltaha ‘Alaihi. Wa a’uzububika min syarriha. Wa syarri maa jabaltaha ‘alaihi

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada Mu akan kebajikan dan kebaikan yang ada padanya, dan aku berlindung dengan Mu daripada hal kejahatannya dan kejahatan yang ada padanya.”

atau

Boleh juga dibacakan doa seperti di bawah ini untuk pengantin baru:

Maksudnya: “Ya Allah Ya Rahman,

Semaikanlah di atas kedua pengantin perasaan kasih sayang. Tunjukkanlah kepada keduanya jalan petunjuk dan taqwa. Lanjutkan umur keduanya di dalam kehidupan bahagia dan menggembirakan.

Sentiasa dalam ketenangan dan berlapanag dada. Himpunkanlah di antara keduanya persefahaman dan kemesraan, dan jadikanlah hidup keduanya sentiasa merasa qana’ah (kecukupan) dan terpelihara dari segala godaan.

Kurniakanlah Ya Allah! kepada keduanya keturunan yang soleh dan solehah. Limpahkanlah Ya Allah! Keduanya nikmat yang berkat.

Luaskanlah kepada keduanya pintu rezeki. Peliharalah keduanya dan lindungilah Ya Allah dari fitnah-fitnah hidup. Jauhilah keduanya perangai buruk dan kurniakanlah keduanya peliharaan Mu dan keredhaan Mu Ya Allah.”


Doa Ketika Diundang Ke Majlis Perkahwinan

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُمْ، وَارْحَمْهُمْ، وَبَاِرِكْ لَهُمْ فِيْمَا رَزَقْتَهُمْ

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah mereka, sayangilah mereka dan berkahilah mereka pada apa-apa yang Engkau karuniakan kepada mereka.” 

atau

اَللَّهُمَّ أَطْعِمْ مَنْ أَطْعَمَنِي، وَاسْقِ مَنْ سَقَانِي

Maksudnya: “Ya Allah, berikanlah makan kepada orang yang telah memberi makan kepadaku, dan berkahilah minum kepada orang yang telah memberi minum kepadaku.”


Doa Yang Boleh Dibacakan Oleh Pengantin Baru

Doa suami apabila selesai akad nikah

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِهَا وَخَيْرِ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ

“Allaahumma innii as’aluka khairahaa wa khaira maa jabaltahaa ‘alaihi, wa a’uudzubika min syarrihaa wa syarri maa jabaltahaa ‘alaihi”

Maksudnya: “Ya Allah, aku memohon kebaikannya dan kebaikan tabiatnya yang ia bawa. Dan aku berlindung dari kejelekannya dan kejelekan tabiat yang ia bawa.”


Doa sebelum berhubungan suami isteri

بِسْمِ اللهِ، اَللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا

“Bismillah, allahumma jannibnaasy syaithoona wa jannibisy syaithoona maa rozaqtanaa”

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah, Ya Allah, jauhkanlah aku dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari anak yang akan Engkau kurniakan kepada kami.”


Doa memohon keturunan yang soleh

رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَآءِ

Robbi hab lii mil ladungka zurriyyatang thoyyibah, innaka samii’ud du’aaa`

Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku keturunan yang baik dari sisi-Mu, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar doa.”

Diharapkan semoga perkongsian mengenai doa pengantin baru ini dapat memberikan anda ilmu pengetahuan yang berguna untuk dikongsi dan dipraktikkan nanti.

Sumber:

  1. Bayan Linnas Siri Ke-121: Nikah… Mencari Sakinah Rahmah dan Mawaddah. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. Ini Doa Pengantin Baru agar Menjadi Keluarga yang Sakinah. Insertlive
  3. Jangan Ucap Tahniah Saja Tapi Bacalah Doa Diajarkan Rasulullah Ini Untuk Kebahagian Pengantin Baru. Kashoorga.com
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.