Hukum Tidak Memaafkan Seseorang Yang Bersalah

Apakah hukum tidak memaafkan seseorang yang bersalah dan adakah ia dibenarkan dalam Islam?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan hukum tidak memaafkan seseorang yang bersalah.

Baca juga:

Apa itu maaf?

hukum tidak memaafkan seseorang

Satu kata yang mungkin mudah untuk dilafazkan tetapi sukar untuk diterima adalah “maaf”.

Tidak ramai yang meruntuhkan ego sendiri dengan meminta maaf atas kesalahan diri mereka kepada orang lain.

Begitu juga, lebih ramai lagi yang tidak mampu untuk memberikan kemaafan kepada seseorang yang pernah menyakitkan hatinya.

Maaf dari segi istilah bermaksud ucapan yang dizahirkan kerana kekesalan dan mengharapkan keampunan atas kesalahan yang telah dilakukan.

Dalil tentang memaaafkan kesalahan

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Berilah maaf, dan suruhlah mereka (manusia) berbuat kebaikan, dan berpalinglah daripada orang-orang yang bodoh." - (Surah A'raaf, ayat 199)

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Dan (jika kamu hendak membalas maka) balasan sesuatu kejahatan ialah kejahatan yang bersamaan dengannya; dalam pada itu sesiapa yang memaafkan (kejahatan orang) dan berbuat baik (kepadanya), maka pahalanya tetap dijamin oleh Allah (dengan diberi balasan yang sebaik-baiknya). 

Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berlaku zalim." - (Surah As-Syuura,  Ayat 40)

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu? Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." - (Surah An-Nuur, ayat 22)

Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Barangsiapa yang didatangi saudaranya yang hendak meminta maaf, hendaklah memaafkannya, apakah dia berada dipihak yang benar atau yang salah, apabila tidak melakukan hal tersebut (memaafkan), nescaya tidak akan mendatangi telagaku (di akhirat).” – (Hadis Riwayat Al-Hakim)

“Barangsiapa memaafkan ketika dia mampu membalas maka Allah memberinya maaf pada hari kesulitan.” – (Hadis Riwayat Ath-Thabrani)

“Barangsiapa yang tidak mahu memberi ampun kepada orang, maka dia tidak akan di beri ampun.” – (Hadis Riwayat Ahmad, dari Jabir bin Abdullah RA)

Hukum tidak memaafkan orang lain

hukum tidak memaafkan seseorang

Dalam Islam, perbuatan memaafkan kesalahan orang lain merupakan perkara yang dituntut.

Malah orang yang pemaaf tergolong dalam kalangan mereka yang dijanjikan akan syurga Allah SWT. Hal ini bertepatan dengan firman Nya yang bermaksud:

وَسَارِعُوٓا۟ إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا ٱلسَّمَٰوَٰتُ وَٱلْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ (١٣٣) ٱلَّذِينَ يُنفِقُونَ فِى ٱلسَّرَّآءِ وَٱلضَّرَّآءِ وَٱلْكَٰظِمِينَ ٱلْغَيْظَ وَٱلْعَافِينَ عَنِ ٱلنَّاسِ ۗ وَٱللَّهُ يُحِبُّ ٱلْمُحْسِنِينَ

“Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa; (133) 

Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. 

Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.”

Surah Ali-Imran (133-134)

Islam menggalakkan agar memaafkan kesalahan orang lain. Tetapi diharuskan bagi seseorang untuk tidak memaafkan kerana manusia itu mempunyai hak untuk membalas atau menuntut kembali sesuatu jika dia dizalimi dan diambil barang-barang kepunyaannya.

Namun diutamakan untuk kita memaafkan kesalahan orang lain bagi menjaga kesucian hati dan jiwa

Allah menaikkan darjat orang yang pemaaf

hukum tidak memaafkan seseorang

Perintah “maafkan” bukan hanya ditujukan kepada Rasulullah SAW seorang sahaja.

Ia meliputi semua orang dan tentu sahaja termasuk mereka yang beriman dengan Rasulullah SAW.

Bukankah dalam 99 nama Allah terdapat al-‘Afuwwu iaitu Maha Pemaaf? Ia adalah perbuatan yang sangat mulia jika kita dapat meniru sifat Allah ini.

Banyak kita memaafkan orang lain, maka akan lebih banyak juga Allah mengampunkan dosa kita.

Memaafkan orang dengan ikhlas sebenarnya boleh membuatkan hati menjadi tenang dan lebih sabar, kerana kita bertawakkal sepenuhnya kepada Allah SWT.

Itulah sifat takwa yang merupakan antara sifat tertinggi bagi orang-orang beriman. Dan untuk memperoleh tahap takwa yang terbaik, kita perlu memaafkan kesalahan orang lain.

Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW, baginda menceritakan bahawa pada hari kiamat nanti, antara orang-orang yang diutamakan memasuki syurga Allah tanpa dihisab atau diringankan hisab adalah orang-orang yang memaafkan orang lain atau redha dengan orang lain walaupun dia disakiti atau dizalimi individu berkenaan.

Hikmah memaafkan kesalahan orang lain

Memaafkan kesalahan orang lain memiliki banyak hikmah dan manfaat positif, baik untuk individu mahupun hubungan sosial.

Berikut adalah beberapa hikmah memaafkan kesalahan orang lain:

1. Membina hubungan yang lebih baik

Memaafkan kesalahan orang lain dapat membantu memperbaiki hubungan yang rosak atau merenggang.

Dengan memberikan maaf, anda memberi kesempatan kepada orang lain untuk memperbaiki perilaku mereka dan memulai kembali hubungan dengan dasar yang lebih kuat.

2. Mengurangi konflik dan ketegangan

Ketika anda memaafkan kesalahan orang lain, anda menghindari memperpanjang konflik atau ketegangan yang ada.

Ini membantu menciptakan lingkungan yang lebih harmoni dan damai sama ada dalam lingkup peribadi maupun sosial.

3. Meningkatkan kesejahteraan mental dan emosional

Memaafkan dapat memberikan kesejahteraan mental dan emosional bagi individu yang memberikan maaf. Memendam dendam atau rasa sakit hanya akan membebankan fikiran dan hati anda.

Dengan memaafkan, anda melepaskan beban tersebut dan memberi diri anda kesempatan untuk menyembuhkan dan melanjutkan hidup dengan lebih bahagia dan damai.

4. Mengembangkan kebaikan dalam diri sendiri

Memaafkan orang lain adalah perbuatan baik yang dapat membantu anda menjadi seorang manusia yang lebih baik.

Ini melibatkan sikap empati, kemurahan hati, dan kemampuan untuk melihat hal-hal dari sudut pandang orang lain.

Dengan melatih diri sendiri untuk memaafkan, anda dapat mengembangkan sifat-sifat positif ini dan meningkatkan kualiti peribadi anda.

5. Membuka jalan untuk belajar dari masa lalu

Ketika anda memaafkan kesalahan orang lain, anda juga memberi kesempatan kepada diri sendiri dan orang lain untuk belajar dari masa lalu.

Setiap kesalahan adalah peluang untuk mengambil pengajarab berharga. Bahkan dengan memaafkan, anda memberi ruang bagi memperbaiki diri sendiri.

Kesimpulannya, penting untuk diingat bahwa memaafkan bukan bererti mengabaikan atau membenarkan kesalahan yang dilakukan orang lain.

Memaafkan adalah tentang melepaskan emosi negatif dan memberi kesempatan kepada orang lain untuk bertaubat atau memperbaiki kesalahan mereka.

Sumber:

  1. #1273: Tidak Memaafkan Orang Lain. Maktabah Al Bakri
  2. Irsyad Al-Fatwa Siir Ke-748: Hukum Tidak Memberi Kemaafan. Mufti Wilayah Persekutuan
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.