Doa Ibu Bapa (Dalam Bacaan Rumi) & Tanggungjawab Anak

Isi Kandungan

Kita tidak akan pernah faham akan sukarnya menjadi seorang ibu bapa bila mana kita belum lagi mempunyai keluarga sendiri dan anak-anak. Begitulah proses hidup yang pasti semua orang akan jalaninya.

Justeru itu sebagai seorang anak, kita mempunyai tanggungjawab kepada ibu bapa yang perlu ditunaikan untuk memberi kebahagiaan dan meringankan beban mereka.

Antara tanggungjawab yang mudah dan pasti mampu kita lakukan adalah dengan mendoakan mereka. Artikel pada kali ini, kami akan kongsikan kepada anda doa ibu bapa yang bagus untuk diamalkan.

Doa Untuk Ibu Bapa Menurut Al-Quran

doa ibu bapa

Berikut ini adalah himpunan doa ibu bapa yang boleh dibaca berpandukan rujukan di dalam Al-Quran.

1. Doa Ibu Bapa (Umum)

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلِيْ ذُنُوْبِيْ وَلِوَالِدِيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صِغِيْرًا

‘Allahummagh firli zunubi wa li wa lidayya warhamhuma kama robbayani soghiro’

 Maksudnya: “Ya Allah! ampunilah dosaku dan dosa kedua orang tuaku dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil.”

Jika dibacakan secara beramai-ramai, boleh tukarkan lafaz doa seperti yang berikut:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلِوَالِدَيْنَا وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانَا صِغَارًا

‘Allahumma fighlana zunubana wa li wa lidaina warhamhuma kama rabbayani soghira’

Maksudnya: “Ya Allah! ampunilah dosa kami dan dosa kedua orang tua kami dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihi kami sejak kecil.”

2. Surah Al-Isra’, ayat 24

رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Rabbir hamhuma kama rabbayani soqhiro

Maksudnya, “…Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.’” (Surah al-Isra’, Ayat 24)

3. Surah Ibrahim, ayat 41

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

‘Rabbanagfir li wa liwalidayya wa lil mu`minina yauma yaqumul hisab’

Maksudnya, “Tuhan kami, berilah ampun aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).” (Surah Ibrahim, Ayat 41)

4. Surah Nuh, ayat 28

رَبِّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِمَنْ دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِنًا وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَلَا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَبَارًا

‘Rabbighfir li wa liwalidayya wa liman dakhala baitiya mu`minaw wa lil mu`minina wal mu`minat, wa la tazidiz zalimina illa tabara’

Maksudnya, “Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapaku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. Dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan.” (Surah Nuh, Ayat 28)

5. Surah An-Naml, ayat 19

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

‘Fa tabassama dahikam ming qauliha wa qala rabbi auzi’ni an asykura ni’matakallati an’amta ‘alayya wa ‘ala walidayya wa an a’mala salihan tardahu wa adkhilni biraḥmatika fī ‘ibadikas salihin’

Maksudnya, “…Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh.” (Surah an-Naml, Ayat 19)

Tanggungjawab anak terhadap ibu bapa ketika hidup

doa ibu bapa

Seorang anak bertanggungjawab terhadap ibu bapanya ketika masih hidup dengan melakukan beberapa perkara seperti:

1. Taat kepada perintah ibu bapa

Selagi mana suruhan dan kemahuan ibu bapa tidak melanggar syariat Islam, maka kita wajib untuk mentaati segala perintah mereka.

Ibu bapa adalah pintu rezeki bagi seorang anak.  Dengan berbakti kepada kedua ibu bapa, rezeki kita akan menjadi melimpah ruah dan hati akan menjadi lebih tenang

2. Tidak meninggikan suara kepada ibu bapa

Berkata “ah” pun tidak boleh apatah lagi sehingga sampai meninggikan suara kepada ibu bapa.

Firman Allah SWT bermaksud: “Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua-dua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata ‘ah’ terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi, berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut.” – (Surah Al-Isra’: ayat 23)

3. Membantu ibu bapa apa yang termampu

Selagi ibu bapa masih ada, berbaktilah kepada mereka semampu yang kita boleh dan terdaya sama ada dari segi kewangan, bakti kudrat tenaga, kasih sayang, dan sebagainya.

4. Melayani dengan sopan dan menghormati ibu bapa

Bersopan santun dan sentiasa menghormati ibu bapa dalam apa jua yang keluar dari bicara atau dari perlakuan kita adalah tanggungjawab seorang anak yang wajib kita jalankan.

Dalam satu hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda:

Maksudnya: “Kehinaan, kehinaan, kehinaan.” Baginda ditanya: “Siapa (yang engkau maksudkan) wahai Rasulullah?” Rasulullah menjawab: “Siapa sahaja yang mempunyai orang tuanya ketika sudah lanjut usia, salah satu atau keduanya namun tidak (menjadikannya sebab) masuk syurga.” (Hadis Riwayat Muslim)

Tanggungjawab anak terhadap ibu bapa yang meninggal dunia

doa ibu bapa

Apabila terputus alam antara alam dunia dan alam barzakh, itu tidak bermaksud terputus juga ikatan seorang anak terhadap ibu bapanya.

Masih ada tanggungjawab yang perlu kita lakukan kepada mereka antaranya seperti:

1. Menguruskan pengebumian ibu bapa

Tanggungjawab menguruskan pengebumian ibu bapa adalah penghormatan terakhir yang kita boleh buat.

Kumpulkan adik-beradik kita semua untuk sama-sama menguruskan proses pemandian jenazah ibu bapa, mengkafankan, menyembahyangkan, dan seterusnya memasukkan mereka di dalam liang lahad.

2. Melangsaikan hutang piutang yang masih tertunggak

Sekiranya sebelum ibu bapa meninggal dunia, masih terdapat hutang-piutang yang ditinggalkan mereka.

Maka menjadi tanggungjawab anak untuk melangsaikannya setakat yang termampu. Hal ini bagi memudahkan perjalanan mereka di alam barzakh sana.

Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW bersabda,

“Jiwa seorang Mukmin tergantung dengan hutangnya sehingga dilunaskan hutang baginya.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

3. Mendoakan ibu bapa

Doa seorang anak kepada ibu bapanya adalah setiap masa. Bagi ibu bapa, doa seorang anak adalah segala-galanya bagi mereka.

Mereka tidak perlukan wang ringgit yang banyak, harta yang melimpah ruah, atau kebahagiaan dunia sementara ini.

Sebaliknya melihat anak-anak boleh terdidik dan membesar menjadi anak yang soleh maka itu sudah cukup memberikan kebahagiaan kepada diri mereka.

4. Melakukan sedekah dan infak atas nama ibu bapa

Sedekah jariah dan infaq di jalan Allah atas nama arwah ibu bapa kita sendiri, insha Allah akan mengalir pahala kebaikannya seperti air yang tidak akan pernah berhenti.

Diharapkan semoga perkongsian artikel kami berkenaan dengan doa ibu bapa ini dapat memberikan anda semua ilmu pengetahuan yang bermanfaat dan berfaedah untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian.

Sumber:

  1. Irsyad Al-Hadith Siri Ke-416: Lafaz Doa Kedua Ibu Bapa. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. Jangan Abaikan Ibu Bapa Yang Berumur Lanjut. Media Permata
  3. #388: Baca Surah Al-Mulk Kepada Arwah Ibu Bapa. Maktabah Al Bakri
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.