Betul Ke Syurga Di Bawah Tapak Kaki Ibu Kita?

Sejak kecil, kita selalu dengar mengenai syurga di bawah tapak kaki ibu. Namun sejauh manakah kesahihan ungkapan tersebut berdasarkan dalil-dalil yang terdapat dalam Islam?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan status hadis mengenai syurga di bawah tapak kaki ibu.

Baca juga:

Status hadis syurga di bawah tapak kaki ibu

Hadis yang menceritakan tentang syurga di bawah tapak kaki ibu ini menjadi salah satu dari hadis popular yang dibicarakan umum.

Tujuannya adalah untuk mendidik anak-anak kecil agar taat dan hormati kepada para ibu. Hadis berikut adalah seperti berikut:

الْجَنَّةُ تَحْتَ أَقْدَامِ الْأُمَّهَاتِ

Syurga itu di bawah tapak kaki para ibu.

Hadis yang dinyatakan di atas mempunyai dua jalur sanad yang berbeza.

Jalur sanad yang pertama merupakan jalur daripada Anas bin Malik RA, manakala jalur sanad kedua pula adalah daripada Ibn ʻAbbas RA. Walau bagaimanapun, kedua-dua jalur mempunyai masalah.

Jalur daripada Anas bin Malik RA bermasalah disebabkan perawi yang bernama Mansur bin al-Muhajir dan Abu al-Nadhr al-Abbar. Menurut Ibn Hajar al-ʻAsqalani, Mansur bin al-Muhajir adalah seorang mastur (tidak dikenali).

Hal ini juga sama pandangan Ibn Tahir dalam Fayd al-Qadir bahawa Mansur bin al-Muhajir dan Abu al-Nadr al-Abbar adalah munkar.

Bagi jalur kedua iaitu Ibn ʻAbbas RA pula, Musa bin Muhammad bin ʻAta’ dianggap sebagai perawi yang bermasalah. Bahkan dari pandangan Ibn ʻAdi, riwayat hadisnya munkar dan dia juga mencuri (riwayat) hadis (yusriq al-hadith).

Jelasnya, status hadis berkenaan syurga di bawah tapak kaki ibu ini adalah palsu. 

Mengapa ibu didahulukan dalam berbuat baik?

Setiap anak dituntut untuk berbuat baik kepada ibu bapa. Namun yang demikian terdapat dalil yang melebihkan kedudukan seorang ibu berbanding bapa dalam urusan berbuat kebaikan.

Hadis ini diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah SAW: ‘’Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak untuk aku berbuat baik kepadanya ?’’ Maka Rasulullah SAW. menjawab:

أُمُّكَ ثُمَّ أُمُّكَ ثُمَّ أُمُّكَ ثُمَّ أَبُوكَ

"Ibu kamu (adalah manusia yang paling berhak untuk kamu berbuat baik kepadanya), kemudian ibu kamu, kemudian ibu kamu, kemudian bapa kamu." - (Hadis Riwayat Muslim, No. 2548)

Justeru dalam hal ini menunjukkan bahawa seorang ibu didahulukan dalam proses berbuat baiknya seorang anak itu kepada kedua ibubapanya sebanyak tiga kali ke atas bapanya.

Imam al-Nawawi yang menyatakan pendapat para ulama yang menjelaskan sebab-sebab didahulukan seorang ibu dengan kata mereka:

“Sebab didahulukan seorang ibu (dalam berbuat baik) adalah kerana banyaknya kepenatan yang ditanggung oleh seorang ibu disebabkan anaknya. Demikian juga kerana sifat kasih dan sayangnya ibu kepada anak, serta berterusannya kepayahan yang ditanggungnya sepanjang proses mengandungkan anak, kemudian melahirkannya, kemudian menyusukannya, kemudian mendidik dan membesarkan anak serta sakit yang ditanggungnya sepanjang proses tersebut’’. Rujuk Al-Minhaj Syarah Sahih Muslim, Al-Nawawi (16/79).

Didahulukan ibu sebanyak tiga kali adalah disebabkan tiga perkara yang terkhusus dengan seorang ibu iaitu kepenatan dalam mengandungkan bayi, kesukaran dalam proses melahirkan anak, dan ujian yang dihadapi semasa menyusukan bayi.

Tanggungjawab anak kepada ibu

syurga di bawah tapak kaki ibu

Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang tertentu kepada ibunya. Berikut adalah antara tanggungjawab tersebut:

1. Memberikan kasih sayang

Sebagai anak, tanggungjawab utama adalah memberikan kasih sayang kepada ibu.

Menunjukkan penghargaan, kelembutan, dan pengasuhan emosional adalah cara penting untuk menunjukkan rasa cinta dan perhatian kepada ibu.

2. Menjaga kesejahteraan ibu

Anak memiliki tanggungjawab untuk menjaga kesejahteraan ibu mereka. Ini meliputi memastikan keperluan asas ibu dipenuhi seperti makanan, minuman, istirahat yang cukup, dan kebersihan.

Anak juga dapat membantu dengan tugas sehari-hari seperti memasak, membersihkan rumah, atau berbelanja untuk membantu ibu merasa lebih lega.

3. Menghormati dan mendengarkan

Anak harus menghormati ibu dan mendengarkan apa yang dia katakan. Ini bererti memberikan perhatian penuh ketika berbicara dengan ibu, menghormati pendapatnya, dan menghargai perspektifnya.

Anak juga harus mematuhi aturan dan petunjuk yang diberikan oleh ibu dengan hormat.

4. Memberikan sokongan emosional

Anak memiliki peranan penting dalam memberikan sokongan emosional kepada ibu.

Mereka harus berusaha untuk memahami perasaan dan keperluan ibu, dan bersedia mendengarkan ketika ibu ingin berkongsi atau mencari nasihat.

Memberikan sokongan moral dan mengembirakan ketika ibu sedang menghadapi situasi sulit juga sangat penting.

5. Menghargai pengorbanan ibu

Anak perlu menghargai penangorban yang telah dilakukan oleh ibu dalam kehidupan mereka.

Ini boleh berupa mengucapkan terima kasih secara teratur, menghormati dan mengakui usaha ibu dalam menjalankan tugas-tugas harian, serta memperlihatkan rasa syukur dan penghargaan kepada ibu atas dedikasi dan pengorbanannya.

6. Menjaga komunikasi yang baik

Anak harus berkomunikasi dengan baik dengan ibu mereka. Ini mencakupi tentang berbicara dengan sopan dan menghindari kata-kata yang menyakitkan, serta membantu dalam menyampaikan pesan atau keperluan dengan jelas dan terbuka.

7. Menghargai waktu bersama

Anak perlu menghargai waktu bersama dengan ibu. Menghabiskan waktu bersama, baik dalam percakapan sehari-hari, kegiatan yang menyenangkan, atau bahkan hanya duduk bersama tanpa berbicara, dapat memperkuat hubungan anak dan ibu serta menciptakan kenangan yang berharga.

Diharapkan semoga perkongsian kami dalam mengemukakan penjelasan mengenai status hadis syurga di bawah tapak kaki ibu ini dapat memberikan anda informasi yang bermanfaat

Sumber:

  1. Irsyad Al-Hadith Siri Ke-577: Status Hadis Syurga Itu Di Bawah Tapak Kaki Para Ibu. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. Al-Kafi #1203: Mengapakah Didahulukan Berbuat Baik Kepada Ibu Sebanyak Tiga Kali? Mufti Wilayah Persekutuan
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.