Puasa 2024: Tarikh Mula Ramadan dan Ibadah Puasa

Puasa 2024 menjadi penantian hari yang ditunggu-tunggu oleh seluruh umat Islam kerana kemuliaan yang diberikan oleh Allah SWT pada bulan tersebut.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan tarikh puasa 2024 pada tahun hadapan.

Baca juga:

Latar belakang bulan Ramadan

Bulan Ramadan memiliki makna yang sangat penting dalam agama Islam dan merupakan salah satu bulan suci dalam kalender Islam.

Sejarah Ramadan bermula dengan datangnya wahyu pertama kepada Nabi Muhammad SAW yang dikenali sebagai peristiwa turunnya wahyu pertama, yakni Al-Quran, pada bulan Ramadan.

Peristiwa penting dalam sejarah Ramadan adalah wahyu pertama yang diterima oleh Nabi Muhammad SAW dari Malaikat Jibril di Gua Hira pada malam yang dikenal sebagai “Lailatul Qadar” atau Malam Kemuliaan.

Pada malam tersebut, Allah SWT mulai mewahyukan Al-Quran kepada Nabi Muhammad sebagai panduan dan petunjuk bagi umat manusia.

Ramadan juga dianggap sebagai bulan di mana pintu-pintu surga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup, dan syaitan-syaitan dibelenggu.

Selama Ramadan, umat Islam diwajibkan untuk menahan diri dari makan, minum, dan hal-hal lain yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari sebagai bentuk pengendalian diri, meningkatkan kesadaran spiritual, belas kasih, serta ketakwaan kepada Allah SWT.

Selain itu, dalam sejarah Islam, terdapat banyak peristiwa penting yang terjadi selama bulan Ramadan. Beberapa di antaranya adalah:

  1. Pertempuran Badar: Pertempuran Badar terjadi pada bulan Ramadan tahun ke-2 Hijriah (624 M) antara umat Islam yang dipimpin oleh Nabi Muhammad SAW dengan pasukan Quraisy. Meskipun jumlah pasukan Muslim lebih sedikit, mereka berhasil meraih kemenangan yang besar.
  2. Penaklukan Mekah: Pada tahun ke-8 Hijriah (630 M), Nabi Muhammad SAW dan para pengikutnya mengambil kembali kota Mekah yang sebelumnya mereka tinggalkan. Penaklukan ini terjadi pada bulan Ramadan.

Bulan Ramadan tidak hanya menjadi momen penting dalam sejarah Islam, tetapi juga menjadi kesempatan bagi umat Muslim untuk meningkatkan ibadah, kebersihan spiritual, serta untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT melalui puasa, solat, sedekah, dan amal kebajikan lainnya.

Tarikh puasa 2024

Tarikh puasa 2024 bagi umat Islam menyambut bulan Ramadan adalah berdasarkan kepada kemunculan anak bulan pada 29 Syaaban 1445H dapat dilihat atau tidak.

Adapun tarikh rasminya akan diisytiharkan sendiri oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad pada malam mencerap anak bulan tersebut.

Namun berdasarkan kepada kalender Islam yang telah dikeluarkan, jangkaan tarikh puasa 2024 adalah pada 12 Mac 2024.

Tarikh penting dalam Islam 2024

puasa 2024

Dalam Islam terdapat tarikh-tarikh penting seperti perayaan dan sejarah yang perlu kita ingati dan sambut. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenainya:

1. Israk Mikraj: 27 Rejab

Israk membawa maksud perjalanan Rasulullah SAW dibawa oleh Malaikat Jibrail AS dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Al-Aqsa di Palestin dengan menunggang Buraq.

Mikraj pula adalah perjalanan Nabi merentas tujuh lapis langit hingga ke Sidratul Muntaha dan ke Mustawa.

2. Malam Nifsu Syaaban: 15 Syaaban

“Nifsu” adalah perkataan dari bahasa Arab yang bermaksud “pertengahan”. Ini bertepatan dengan istilahnya iaitu pertengahan bulan Sya’ban yang dipanggil sebagai Nifsu Sya’ban.

3. Awal Ramadan: 1 Ramadan

Awal Ramadan menandakan permulaan puasa tahunan bagi Umat Islam di seluruh Malaysia.

4. Nuzul Al-Quran: 17 Ramadan

Nuzul al-Quran merupakan peristiwa yang mana berlaku turunnya ayat al-Quran yang pertama kepada Nabi Muhammad SAW hingga seterusnya secara berperingkat-peringkat sehingga menjadi sebuah kitab suci al-Quran

5. Hari Raya Aidilfitri: 1 Syawal

Hari Raya Aidilfitri (Bahasa Arab: عيد الفطر‎; ‘Ayd al-Fiṭr; “perayaan fitrah”) disambut pada 1 Syawal tahun Hijrah.

Perayaan tersebut juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah atau Hari Lebaran.

6. Awal Zulhijjah: 1 Zulhijjah

Awal Zulhijjah merupakan hari-hari yang penuh dengan kelebihan dan kurniaan Allah.

7. Hari Raya Aidiladha: 10 Zulhijjah

Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji adalah merupakan perayaan yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia.

Sambutan diikuti dengan ibadah korban yang dilakukan sama ada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah, semua hari-hari ini dipanggil Hari Tasyrik.

8. Maal Hijrah / Tahun Baru Islam: 1 Muharam

Maal Hijrah ini merupakan merupakan bulan permulaan bagi umat Islam mengikut kalendar hijriah. 

9. Maulidur Rasul: 12 Rabiulawal

Sambutan Maulidur Rasul adalah sambutan yang diadakan oleh umat islam bagi memperingati kita kepada hari kelahiran Rasulullah SAW.

Diharapkan semoga perkongsian kami berkenaan dengan takwim kalendar Islam 2024 dapat memberikan anda panduan yang berguna untuk merancang cuti dan urusan anda seharian.

Sumber:

  1. Puasa 2024 : Tarikh Mula Bulan Ramadan Bagi Tahun Hadapan. Semakan Online
  2. Tarikh Puasa 2024 & Cuti Awal Ramadan 1445H (Malaysia). eCentral
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.