10 Ayat Terakhir Ali Imran (Panduan Audio, Rumi & Terjemahan)

Artikel ini akan berkongsi kepada anda serba sedikit mengenai inti pati 10 ayat terakhir Ali Imran (سورة آل عمران) yang sepatutnya anda perlu tahu.

Di sini juga disediakan audio bacaan surah ini dalam bentuk MP3 dan juga teks bacaannya dalam rumi untuk memudahkan pembacaan.

Baca juga:

Pengenalan surah Ali Imran

Surah Ali Imran adalah surah yang ketiga di dalam Al-Quran. Ia diturunkan pada tahun 9 Hijrah di Kota Madinah sehingga termasuk dalam surah madaniyyah.

Ali Imran bermaksud keluarga Imran. Ia dinamakan demikian oleh kerana surah ini memuatkan kisah-kisah tentang keluarga Imran iaitu ayah kepada Maryam.

Surah ini terdiri dari 200 ayat dan dikenal dengan sebutan Az-Zahraawani (dua yang cemerlang) bersama dengan Surah Al-Baqarah.

Hal ini kerana kedua-duanya menyingkap hal-hal yang disembunyikan oleh ahli kitab misalnya seperti kelahiran Nabi Isa AS, kedatangan Nabi Muhammad SAW sebagai utusan Allah, dan sebagainya.

Ringkasan surah

Tema keseluruhan surah ini adalah berkenaan tentang kebergantungan manusia kepada Yang Maha Hidup.

Dibahagikan ayat dalam surah ini kepada beberapa tema kecil seperti:

 • Ayat 2: Allah Maha Hidup dan Kekal Mentadbir Alam (kesamaan dengan ayat kursi).
 • Ayat 21: Nabi dan pejuang Islam mesti bersedia dengan ajal berbentuk mati dibunuh.
 • Ayat27: Hanya Allah boleh menghidupkan dan mematikan.
 • Ayat 39: Hanya Allah boleh menghidupkan Yahya dalam rahim ibu yang mandul.
 • Ayat 49: Hanya Allah boleh menghidupkan burung dari tanah dan mayat mati.
 • Ayat 55: Allah mematikan / menidurkan Isa dan akan hidupkan semula menjelang kiamat.
 • Ayat 59: Hanya Allah boleh menghidupkan Adam dan Isa dari tanah mati, maka jangan disembah Isa.
 • Ayat 88: Tiada kematian dalam neraka untuk Yahudi pengkhianat Taurat.
 • Ayat 96: Bakkah bukti kehidupan dan kematian.
 • Ayat 102: Maka janganlah mati melainkan sebagai Muslimin
 • Ayat 123: Badar bukti Allah menetapkan siapa akan hidup dan siapa akan mati.
 • Ayat 144: Muhammad hanya Rasul yang di datangi kematian, maka jangan disembahnya.
 • Ayat 169: Syuhada sebenarnya hidup, tidak mati di alam sana.
 • Ayat 185: Setiap insan pasti akan merasai mati.

Lapan bahagian perjalanan tematik surah Ali Imran:

 • Ayat 1-9: Keagungan ayat-ayat Allah
 • Ayat 10-17: Sikap manusia kepada ayat-ayat Allah
 • Ayat 18-32: Ahlul Kitab yang kafir pada ayat Allah
 • Ayat 33-60: Kisah keluarga Nabi Isa AS
 • Ayat 61-99: Dakwah kepada Ahlul Kitab
 • Ayat 100-119: Harapan kepada ummat Muhammad
 • Ayat 120-190: Ibrah Perang Uhud
 • Ayat 191-200: Penutup

Bacaan 10 ayat terakhir Ali Imran

Berikut merupakan teks bacaan 10 ayat terakhir Ali Imran yang terdapat dalam teks arab dengan bantuan teks rumi dan juga disertakan dengan bantuan audio.

إِنَّ فِي خَلۡقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَٱخۡتِلَٰفِ ٱلَّيۡلِ وَٱلنَّهَارِ لَأٓيَٰتٖ لِّأُوْلِي ٱلۡأَلۡبَٰبِ ١٩٠

Inna fi khalqis samawati wal ardi wakhtilafil laili wan nahari la’ayatil li’ulil albab(i)
Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal;

ٱلَّذِينَ يَذۡكُرُونَ ٱللَّهَ قِيَٰمٗا وَقُعُودٗا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمۡ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلۡقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ رَبَّنَا مَا خَلَقۡتَ هَٰذَا بَٰطِلٗا سُبۡحَٰنَكَ فَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ ١٩١

Allazina yazkurunallaha qiyamaw wa qu’udaw wa ‘ala junubihim wa yatafakkaruna fi khalqis samawati wal ard(i), rabbana ma khalaqta haza batila(n), subhanaka fa qina ‘zaban nar(i)
(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): 

"Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.

رَبَّنَآ إِنَّكَ مَن تُدۡخِلِ ٱلنَّارَ فَقَدۡ أَخۡزَيۡتَهُۥۖ وَمَا لِلظَّٰلِمِينَ مِنۡ أَنصَارٖ ١٩٢

Rabbana innaka man tudkhilin nara faqad akhzaitah(a), wa ma liz zalimina min ansar(in)
Wahai Tuhan kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya, dan orang-orang yang zalim tidak akan beroleh seorang penolong pun;

رَّبَّنَآ إِنَّنَا سَمِعۡنَا مُنَادِيٗا يُنَادِي لِلۡإِيمَٰنِ أَنۡ ءَامِنُواْ بِرَبِّكُمۡ فَـَٔامَنَّاۚ رَبَّنَا فَٱغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرۡ عَنَّا سَيِّـَٔاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ ٱلۡأَبۡرَارِ ١٩٣

Rabbana innana sami’na munadiyay yunadi lil imani an aminu bi rabbikum fa amanna, rabbana fagfir lana zunubana wa kaffir ‘anna sayyi’atina wa tawaffana ma’al abrar(i)
Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru (Rasul) yang menyeru kepada iman, katanya:

'Berimanlah kamu kepada Tuhan kamu ', maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami, dan hapuskanlah daripada kami kesalahan-kesalahan kami, dan matikanlah kami bersama orang-orang yang berbakti;

رَبَّنَا وَءَاتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَىٰ رُسُلِكَ وَلَا تُخۡزِنَا يَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِۖ إِنَّكَ لَا تُخۡلِفُ ٱلۡمِيعَادَ ١٩٤

Rabbana wa atina ma wa’attana ‘ala rusulika wa la tukhzina yaumal qiyamah(ti), innaka la tukhliful mi’ad(a)
Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami pahala yang telah Engkau janjikan kepada kami melalui Rasul-rasulMu, dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat; sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji".

فَٱسۡتَجَابَ لَهُمۡ رَبُّهُمۡ أَنِّي لَآ أُضِيعُ عَمَلَ عَٰمِلٖ مِّنكُم مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰۖ بَعۡضُكُم مِّنۢ بَعۡضٖۖ فَٱلَّذِينَ هَاجَرُواْ وَأُخۡرِجُواْ مِن دِيَٰرِهِمۡ وَأُوذُواْ فِي سَبِيلِي وَقَٰتَلُواْ وَقُتِلُواْ لَأُكَفِّرَنَّ عَنۡهُمۡ سَيِّـَٔاتِهِمۡ وَلَأُدۡخِلَنَّهُمۡ جَنَّٰتٖ تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ ثَوَابٗا مِّنۡ عِندِ ٱللَّهِۚ وَٱللَّهُ عِندَهُۥ حُسۡنُ ٱلثَّوَابِ ١٩٥

Fastajaba lahum rabbuhum anni la udi’u ‘amala’amilim minkum min zakarin au unsa, ba’dukum mim ba’d(in), fallazina hajaru wa ukhriju min diyarihim wa uzu fi sabili wa qatalu wa qutilu la’ukaffiranna’anhum sayyi’atihim wa la’udkhilannahum jannatin tajri min tahtihalanhar(u), sawabam min’indillah(i), wallahu’indahu husnus sawab(i)
Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firmanNya): "Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal dari kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan, (kerana) setengah kamu (adalah keturunan) dari setengahnya yang lain; maka orang-orang yang berhijrah (kerana menyelamatkan agamanya), 

dan yang diusir ke luar dari tempat tinggalnya, dan juga yang disakiti (dengan berbagai-bagai gangguan) kerana menjalankan agamaKu, dan yang berperang (untuk mempertahankan Islam), dan yang terbunuh (gugur Syahid dalam perang Sabil) - 

sesungguhnya Aku akan hapuskan kesalahan-kesalahan mereka, dan sesungguhnya Aku akan masukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, sebagai pahala dari sisi Allah. Dan di sisi Allah jualah pahala yang sebaik-baiknya (bagi mereka yang beramal soleh)".

لَا يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ فِى ٱلْبِلَـٰدِ ١٩٦

La yagurrannaka taqallubul lazina kafaru fil bilad(i)
Jangan sekali-kali engkau (wahai Muhammad) terpedaya oleh usaha gerakan orang-orang yang kafir di dalam negeri (yang membawa keuntungan-keuntungan kepada mereka).

مَتَٰعٞ قَلِيلٞ ثُمَّ مَأۡوَىٰهُمۡ جَهَنَّمُۖ وَبِئۡسَ ٱلۡمِهَادُ ١٩٧

Mata’un qalil(un), summa ma’wahum jahannam(u), wa bi’sal mihad(u)
(Semuanya) itu hanyalah kesenangan yang sedikit, (akhirnya akan lenyap), kemudian tempat kembali mereka neraka Jahannam: dan itulah seburuk-buruk tempat ketetapan.

لَٰكِنِ ٱلَّذِينَ ٱتَّقَوۡاْ رَبَّهُمۡ لَهُمۡ جَنَّٰتٞ تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَا نُزُلٗا مِّنۡ عِندِ ٱللَّهِۗ وَمَا عِندَ ٱللَّهِ خَيۡرٞ لِّلۡأَبۡرَارِ ١٩٨

Lakinil lazinat taqau rabbahum lahum jannatun tajri min tahtihal anharu khalidina fiha nuzulam min’indillah(i), wa ma’indallahi khairul lil abrar(i)
Tetapi orang-orang yang bertaqwa kepada Tuhan mereka, mereka beroleh Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya, sebagai tempat sambutan tetamu (yang meriah dengan nikmat pemberian) dari Allah. Dan (ingatlah) apa jua yang ada di sisi Allah adalah lebih bagi orang-orang yang berbakti (yang taat, yang banyak berbuat kebajikan).

وَإِنَّ مِنۡ أَهۡلِ ٱلۡكِتَٰبِ لَمَن يُؤۡمِنُ بِٱللَّهِ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيۡكُمۡ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيۡهِمۡ خَٰشِعِينَ لِلَّهِ لَا يَشۡتَرُونَ بِـَٔايَٰتِ ٱللَّهِ ثَمَنٗا قَلِيلًاۚ أُوْلَٰٓئِكَ لَهُمۡ أَجۡرُهُمۡ عِندَ رَبِّهِمۡۗ إِنَّ ٱللَّهَ سَرِيعُ ٱلۡحِسَابِ ١٩٩

Wa inna min ahlil kitabi lamay yu’minu billahi wa ma unzila ilaikum wa ma unzila ilaihim khasyi’ina lillah(i), la yasytaruna bi ayatillahi samanan qalila(n), ula’ika lahum ajruhum ‘inda rabbihim, innallaha sari’ul hisab(i)
Dan sesungguhnya di antara Ahli Kitab, ada orang yang beriman kepada Allah dan (kepada) apa yang diturunkan kepada kamu (Al-Quran) dan juga (kepada) apa yang diturunkan kepada mereka, sedang mereka khusyuk kepada Allah dengan tidak menukarkan ayat-ayat Allah untuk mengambil keuntungan dunia yang sedikit. Mereka itu beroleh pahalanya di sisi Tuhan mereka. Sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱصۡبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ ٢٠٠

Ya ayyuhal lazina amanusbiru wa sabiru wa rabitu, wattaqullaha la’allakum tuflihun(a)
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).

Kelebihan membaca surah Ali Imran

Fadhilat membaca surah Ali Imran ini dikatakan mampu memberi manfaat kepada si pembaca.

Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Abu Umamah Al-Bahili bahawa Nabi SAW bersabda:

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِى يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيعًا لأَصْحَابِهِ اقْرَءُوا الزَّهْرَاوَيْنِ الْبَقَرَةَ وَسُورَةَ آلِ عِمْرَانَ فَإِنَّهُمَا تَأْتِيَانِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ كَأَنَّهُمَا غَمَامَتَانِ أَوْ كَأَنَّهُمَا غَيَايَتَانِ أَوْ كَأَنَّهُمَا فِرْقَانِ مِنْ طَيْرٍ صَوَافَّ تُحَاجَّانِ عَنْ أَصْحَابِهِمَا اقْرَءُوا سُورَةَ الْبَقَرَةِ فَإِنَّ أَخْذَهَا بَرَكَةٌ وَتَرْكَهَا حَسْرَةٌ وَلاَ تَسْتَطِيعُهَا الْبَطَلَةُ

“Bacalah Al Quran kerana dia akan datang di Hari Kiamat nanti sebagai syafaat kepada orang yang membacanya. Bacalah Az Zahraawain, iaitu Surah Al Baqarah dan Ali Imran, kerana keduanya akan datang di Hari Kiamat nanti bagai gumpalan awan atau bagai dua naungan atau bagai dua kawanan burung sebagai pembela kepada yang membacanya.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 1910)

Siapakah Ali Imran? Yang Menjadi Nama Surat ke 3 Di Al-Quran | Jazirah Ilmu

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan 10 ayat terakhir Ali Imran ini dapat memberikan anda semua informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Dapatkan Tafsir Al-Azhar: Tafsir Surah Ali Imran dan Juzuk 3 dari ulama agung nusantara, Hamka untuk anda memperdalami kefahaman dan keilmuan anda pada Al-Quran.

Sumber:

 1. Al-Quran dan Terjemahan
 2. Dua Intisari Ajaran Islam Dalam Surah Ali-Imran. Bincang Syariah
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.