15 Khasiat Habbatus Sauda Untuk Kesihatan Berpanjangan

Khasiat habbatus sauda sangat meluas digunakan dalam perubatan tradisional dan komplementari selama berabad-abad lamanya.

Habbatus Sauda, juga dikenali sebagai biji jintan hitam atau Nigella sativa adalah biji yang sangat terkenal dengan pelbagai khasiat kesihatan yang menakjubkan.

Dalam artikel ini, kita akan berkongsi kepada anda 15 khasiat habbatus sauda yang telah disokong oleh penyelidikan sains dan pengalaman pengguna sendiri.

Baca juga:

1. Kaya dengan antioksidan

Habbatus sauda mengandungi antioksidan yang kuat, seperti thymoquinone, yang membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan akibat radikal bebas.

Ini secara tidak langsung boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser dan penyakit jantung.

2. Menguatkan sistem imun

Kesan antioksidan dan anti-radang habbatus sauda dapat meningkatkan sistem imun tubuh, menjadikannya lebih berdaya tahan terhadap penyakit dan jangkitan.

3. Mengurangkan kolestrol

khasiat habbatus sauda

Kajian telah menunjukkan bahawa habbatus sauda boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol LDL (kolesterol jahat) dalam darah, serta membantu menjaga kesihatan kardiovaskular.

Kaum wanita yang menggabungkan suplemen habbatus sauda dengan diet rendah kalori mampu untuk menurunkan tahap kolesterol mereka dengan lebih banyak daripada wanita yang tidak mengambil suplemen tersebut.

4. Menyokong kesihatan jantung

Khasiat habbatus sauda yang berkaitan dengan pengurangan kolesterol, tekanan darah, dan anti-radang menjadikannya baik untuk kesihatan jantung secara keseluruhan.

5. Mengurangkan risiko diabetes

Penyelidikan awal menunjukkan bahawa habbatus sauda boleh membantu mengawal tahap gula dalam darah, menjadikannya berguna dalam mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak habbatus sauda memberi manfaat untuk menstabilkan paras gula dalam darah.

Dalam kata lain, habbatus sauda boleh membantu meningkatkan pelbagai penanda kawalan gula darah, termasuk paras insulin dan paras gula dalam darah semasa berpuasa dan selepas makan.

6. Anti-radang

Kajian telah menunjukkan bahawa minyak habbatus sauda mempunyai sifat anti-radang yang kuat.

Biji habbatus sauda mengandungi bahan yang dapat mengurangkan keradangan dalam tubuh, yang mana ia membantu mengatasi masalah seperti arthritis dan penyakit radang usus.

7. Merangsang sistem pencernaan

Habbatus sauda dapat membantu mengurangkan masalah pencernaan seperti kembung, loya, dan sembelit, serta membantu menggalakkan sistem pencernaan yang sihat.

8. Mengurangkan alahan

Ia dapat membantu meredakan simptom alahan seperti gatal-gatal dan ruam kulit kerana kandungan anti-radangnya.

9. Membantu kesihatan kulit

Minyak habbatus sauda digunakan dalam banyak produk penjagaan kulit kerana sifat-sifat penyembuhannya.

Ia boleh membantu mengurangkan masalah kulit seperti jerawat, ekzema, dan psoriasis.

10. Menyihatkan rambut

Minyak habbatus sauda sering ditambahkan pada produk penjagaan rambut, termasuk topeng rambut dan syampu.

Ia dikatakan dapat menguatkan akar rambut dan mengurangkan masalah rambut seperti keguguran rambut.

11. Menyokong kesihatan otak

Beberapa kajian menunjukkan bahawa habbatus sauda mempunyai potensi untuk meningkatkan fungsi otak dan melindungi daripada penyakit neurologikal.

12. Merangsang penuaan sihat

Antioksidan dalam habbatus sauda berkesan dalam membantu melambatkan proses penuaan dengan melindungi sel-sel daripada sebarang kerosakan.

13. Membantu prose pemulihan

Banyak orang menggunakan habbatus sauda untuk membantu proses pemulihan selepas menghidapi penyakit atau pembedahan kerana sifat penyembuhannya.

Minyak habbatus sauda mengandungi sebatian yang dipanggil thymoquinone, yang bagus untuk merangsang pertumbuhan tisu dan menggalakkan penyembuhan luka.

Kajian ke atas haiwan mendapati bahawa thymoquinone boleh membantu merawat luka bakar, pemotongan dan luka kencing manis kerana kesan anti-radang, antioksidan dan antibakterianya.

14. Kesan anti-bakteria dan anti-kulat

Habbatus sauda telah menunjukkan potensi dalam melawan pelbagai jenis jangkitan bakteria dan kulat.

15. Menyokong kesihatan reproduktif

Beberapa penyelidikan awal menunjukkan bahawa habbatus sauda boleh membantu dengan kesuburan dan masalah kesihatan reproduktif lainnya.

Walaupun habbatus sauda mempunyai pelbagai manfaat yang menarik, adalah penting untuk menggunakannya dengan berhati-hati dan mendapatkan nasihat profesional jika anda mempunyai sebarang penyakit atau sedang mengambil ubat-ubatan tertentu.

Jika anda berminat untuk dapatkan Habbatus Sauda Asli, anda boleh beli di pautan berikut: Habbatus Sauda

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan khasiat habbatus sauda dapat memberikan anda semua informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

  1. Benefits of Black Seed Oil. Medical News Today
  2. Black Seed Oil: Health and Beauty Benefits. Healthline
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.