Surah Al Hasyr Ayat 21-24 Rumi: Pendinding Dari Syaitan

Artikel ini akan berkongsi kepada anda serba sedikit mengenai inti pati surah Al Hasyr ayat 21 – 24 yang sepatutnya anda perlu tahu.

Di sini juga disediakan audio bacaan surah ini dalam bentuk MP3 dan juga teks bacaannya dalam rumi untuk memudahkan pembacaan.

Baca juga:

Pengenalan tentang surah Al Hasyr

Surah Al-Hasyr adalah surah ke-59 dalam Al-Quran yang terdiri daripada 24 ayat. Surah ini dinamakan “Al-Hasyr” kerana mengandungi kisah perpindahan dan pengusiran Bani Nadir, sebuah kabilah Yahudi, dari Madinah.

Surah ini termasuk dalam kumpulan surah Madaniyyah, diturunkan sesudah surah Al-Bayyinah.

Ringkasan surah

  • Al-Quran merupakan mukjizat yang teragung yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW.
  • Seluruh makhluk bertasbih kepada Allah SWT sebagai tanda pengabdian kepada penciptanya tanpa mempersekutukan Nya.
  • Allah SWT memiliki segala sifat kesempurnaan dan keagungan sebagai pencipta alam.
  • Kita hendaklah menerima Al-Quran secara keseluruhan dengan penuh keyakinan.
  • Hanya Allah SWT yang berhak disembah dan Dialah yang Maha Mengetahui segala isi hati manusia.

Bacaan surah Al Hasyr ayat 21-24 rumi

لَوْ اَنْزَلْنَا هٰذَا الْقُرْاٰنَ عَلٰى جَبَلٍ لَّرَاَيْتَهٗ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللّٰهِ ۗوَتِلْكَ الْاَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ

(21) لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُوْنَ

Lau anzalnā hāżal-qur`āna ‘alā jabalil lara`aitahụ khāsyi’am mutaṣaddi’am min khasy-yatillāh, wa tilkal-amṡālu naḍribuhā lin-nāsi la’allahum yatafakkarụn

Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.

(22) هُوَ اللّٰهُ الَّذِيْ لَآ اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِۚ هُوَ الرَّحْمٰنُ الرَّحِيْمُ

Huwallāhullażī lā ilāha illā huw, ‘ālimul-gaibi wasy-syahādah, huwar-raḥmānur-raḥīm

Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Mengetahui perkara yang ghaib dan yang nyata; Dia lah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.


هُوَ اللّٰهُ الَّذِيْ لَآ اِلٰهَ اِلَّا هُوَ ۚ اَلْمَلِكُ الْقُدُّوْسُ السَّلٰمُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيْزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُۗ سُبْحٰنَ اللّٰهِ عَمَّا

(23) يُشْرِكُوْنَ

Huwallāhullażī lā ilāha illā huw, al-malikul-quddụsus-salāmul-mu`minul-muhaiminul-‘azīzul-jabbārul-mutakabbir, sub-ḥānallāhi ‘ammā yusyrikụn

Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat Sejahtera (dari segala kekurangan); Yang Maha Melimpahkan Keamanan; Yang Maha Pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha Kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi segala KebesaranNya. Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan denganNya.


هُوَ اللّٰهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْاَسْمَاۤءُ الْحُسْنٰىۗ يُسَبِّحُ لَهٗ مَا فِى السَّمٰوٰتِ وَالْاَرْضِۚ وَهُوَ الْعَزِيْزُ

(24) الْحَكِيْمُ ࣖ

Huwallāhul-khāliqul-bāri`ul-muṣawwiru lahul-asmā`ul-ḥusnā, yusabbiḥu lahụ mā fis-samāwāti wal-arḍ, wa huwal-‘azīzul-ḥakīm

Dia lah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk; Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang Membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut yang dikehendakiNya); bagiNyalah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepadaNya segala yang ada di langit dan di bumi; dan Dia lah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana.

Muat turun surah Al Hasyr PDF

surah al hasyr ayat 21-24 rumi

Kelebihan surah Al Hasyr

Terdapat banyak manfaat yang boleh diperoleh dengan membaca dan memahami Surah Al-Hasyr. Antaranya adalah seperti:

1. Perlindungan dari gangguan syaitan

Salah satu manfaat utama membaca Surah Al-Hasyr adalah perlindungan dari gangguan syaitan.

Ayat pertama surah ini menyebut tentang keagungan Allah dan kemenangan yang Dia berikan kepada orang-orang mukmin.

Dengan membaca Surah Al-Hasyr secara berterusan, seseorang akan merasakan perlindungan dan pengaruh positif dalam hidupnya, serta mampu menolak pengaruh negatif syaitan.

2. Membawa rahmat dan kasih sayang Allah

Selain itu, membaca Surah Al-Hasyr juga membawa rahmat dan kasih sayang Allah.

Surah ini mengandungi ayat-ayat yang menyatakan kelebihan Nya, rahmat Nya, dan kasih sayang Nya terhadap hamba-hamba Nya yang beriman.

Dengan menghafal dan membaca Surah Al-Hasyr, seseorang akan merasakan hadirnya rahmat Allah dalam kehidupannya dan akan mendapat kebaikan serta keredhaan Nya.

3. Mengajarkan nilai-nilai ukhuwah (persaudaraan)

Surah Al-Hasyr juga mengajarkan nilai-nilai ukhuwah (persaudaraan) dan kebersamaan.

Surah ini menceritakan tentang perpindahan Bani Nadir dari Madinah kerana mengkhianati persaudaraan dan hubungan baik dengan kaum Muslimin.

Dalam kehidupan sehari-hari, seseorang dapat belajar tentang pentingnya ukhuwah Islam dan menjauhi perpecahan serta pengkhianatan melalui pelajaran yang terkandung dalam Surah Al-Hasyr.

4. Menghormati dan menghargai Rasulullah SAW.

Surah Al-Hasyr juga mengajarkan pentingnya menghormati dan menghargai Rasulullah SAW.

Ayat-ayat dalam surah ini menggariskan keutamaan dan kepimpinan Nabi Muhammad serta betapa pentingnya mengikuti teladan beliau.

Dengan membaca dan merenungkan Surah Al-Hasyr, seseorang akan memperoleh penghargaan yang lebih mendalam terhadap Nabi Muhammad sebagai utusan Allah dan menguatkan kecintaan serta pengabdian mereka terhadap beliau.

Semoga dengan panduan membaca surah Al Hasyr ini dapat menjadikan kita semua semakin sayang dan mencintai kitab Al-Quran serta menghayati setiap bait ayatnya untuk dipraktikkan dalam kehidupan seharian.

Sumber:

  1. Al -Quran dan Terjemahannya
  2. Surah Al-Hashr – Know the Most Beneficial Facts of the Surah in this Guide. Prayer Time
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.