8 Doa Untuk Orang Sakit Agar Diberikan Kesembuhan Segera

Apakah doa untuk orang sakit yang boleh kita baca kepada diri dan orang lain? Artikel pada kali kami akan berkongsi beberapa jenis doa yang sesuai untuk dibaca bagi memperoleh kesembuhan dari penyakit yang dihadapi.

Sakit adalah ujian dari Allah

doa untuk orang sakit

Ujian sakit yang ditimpakan oleh Allah kepada manusia membuktikan bahawa manusia itu adalah makhluk yang lemah dan serba kekurangan. Justeru, mengakui bahawa setiap ujian daripada Allah adalah untuk memperkukuhkan iman diri adalah amat benar.

Ini disebutkan sendiri dalam surah Al-Ankabut, ayat 2, Allah SWT berfirman:

Maksudnya: “Patutkah manusia menyangka mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: ‘Kami beriman’, sedangkan mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?”

Ujian ini bukanlah sekadar memberikan kita kepayahan hidup sebaliknya telah disediakan ganjaran yang cukup besar bagi mereka yang apabila ditimpa ujian tetapi tetap sabar, dan ikhlas dalam menjalaninya.

Anda mungkin berminat: Buku Panduan Solat Untuk Orang Sakit (Bergambar)

1. Doa ketika menjenguk orang sakit

Doa ini dibacakan dengan niat agar Allah SWT segera mengangkat penyakit serta mengurniakan kesembuhan sepenuhnya kepada si pesakit :

أَسْأَلُ الله الْعَظِيمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ أَنْ يَشْفِيَكَ

Bacaan Rumi: As alullaahal ‘azhiim rabbal ‘arsyil ‘azhiim an yasyfiyaka

Maksudnya: “Aku memohon kepada Allah yang Agung. Tuhan ‘arasy yang megar agar menyembuhkanmu.”

2. Doa untuk orang tua yang sakit

Doa ini dibacakan dengan niat agar Allah SWT segera mengangkat penyakit yang dihadapi oleh kedua ibu bapa kita yang disayangi:

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُذْهِبَ الْبَاسِ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِى لاَ شَافِىَ إِلاَّ أَنْتَ ، شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

Bacaan Rumi: Allahumma rabban naas mudzhibal ba’si isyfi antasy syaafii laa syafiya illaa anta syifaa’an laa yughaadiru saqoman

Maksudnya: “Ya Allah Wahai Tuhan segala manusia, hilangkanlah penyakitnya, sembukanlah ia. (Hanya) Engkaulah yang dapat menyembuhkannya, tidak ada kesembuhan melainkan kesembuhan dari Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain.” – ( Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

3. Doa ketika anak sakit

Doa ini dibacakan dengan niat agar Allah SWT mengangkat penyakit serta mengurniakan kesembuhan kepada anak-anak kita:

امْسَحِ الْبَأْسَ رَبَّ النَّاسِ بِيَدِك الشِّفَاءُ لَا كَاشِفَ لَهُ إلَّا أَنْتَ

Bacaan Rumi: lmsahil ba’sa rabban nasi. Bi yadikas syifa’u. La kasyifa lahu illa anta

Maksudnya: “Tuhan manusia, sapulah penyakit ini. Di tangan Mu lah kesembuhan itu. Tidak ada yang dapat mengangkatnya kecuali Engkau.”

4. Doa untuk orang sakit dengan menyebut namanya

Berdasarkan Riwayat Imam Muslim, doa ini pernah ditujukan kepada Sa’ad. Dalam doa di bawah, nama Sa’ad digunakan. Gantilah nama Sa’ad dengan nama pesakit yang anda ziarahi :

اللَّهُمَّ اشْفِ سَعْدًا، اللَّهُمَّ اشْفِ سَعْدًا، اللَّهُمَّ اشْفِ سَعْدًا

Bacaan Rumi: Allahummasyfi Sa‘dan. Allahummasyfi Sa‘dan. Allahummasyfi Sa‘dan

Maksudnya: “Tuhanku, sembuhkan Sa‘ad. Tuhanku, sembuhkan Sa‘ad. Tuhanku, sembuhkan Sa‘ad.” – (Hadis Riwayat Imam Muslim)

doa untuk orang sakit

5. Doa untuk kesembuhan penyakit

Sebuah hadis meriwayatkan amalan Rasulullah yang turut melazimi ziarah menjenguk orang sakit. Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah RA menyatakan Rasulullah sering membaca doa ini kepada sahabatnya yang sedang sakit :

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لَا شَافِيَ إلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقْمًا

Bacaan Rumi: Allahumma rabban nasi, adzhibil ba’sa. Isyfi. Antas syafi. La syafiya illa anta syifa’an la yughadiru saqaman.

Maksudnya: “Tuhanku, Tuhan manusia, hilangkanlah penyakit. Berikanlah kesembuhan kerana Kau adalah penyembuh. Tiada yang dapat menyembuhkan penyakit kecuali Kau dengan kesembuhan yang tidak meninggalkan rasa sakit.” – (Hadis Riwayat Bukhari)

6. Doa untuk kesembuhan serta pengampunan dosa buat pesakit

Sebagaimana riwayat Ibnu Sunni, Rasulullah SAW membacakan doa ini ketika menjenguk sahabatnya, Salman Al-Farisi :

شَفَى اللهُ سَقَمَكَ، وَغَفَرَ ذَنْبَكَ، وَعَافَاكَ فِي دِيْنِكَ وَجِسْمِكَ إِلَى مُدَّةِ أَجَلِكَ

Bacaan Rumi: Syafakallahu saqamaka, wa ghafara dzanbaka, wa ‘afaka fī dinika wa jismika ila muddati ajalika

Maksudnya: ‘Wahai (sebut nama orang yang sakit), semoga Allah menyembuhkanmu, mengampuni dosamu, dan mengafiatkanmu dalam agama serta jasmanimu sepanjang usia.” – (Hadis Riwayat Ibnu Sunni)

7. Doa agar penyakit dihilangkan

Dalam kitab karya dari Imam Nawawi yang berjudul Al-Adzkar menjelaskasn bahwa Rasulullah SAW pernah berdoa agar penyakit yang diderita oleh keluarganya dihilangkan. Adapun doanya sebagai berikut.

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ اشْفِ أَنْت الشَّافِي لَا شَافِيَ إلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقْمًا

Bacaan Rumi: Allahumma robbannasi azhibil ba’shash fi antash shafi la sya fiya illa anta syifa anla yugho diru saqma

Maksudnya: “Tuhanku, Tuhan Manusia, hilangkanlah penyakit. Berikan kesembuhan karena Engkau adalah penyembuh. Tiada yang dapat menyembuhkan penyakit kecuali Engkau dengan kesembuhan yang tidak menyisakan rasa sakit.”

8. Doa ruqyah tubuh yang sakit

Doa yang diajarkan Rasulullah disaat ada anggota tubuh sedang merasa sakit. Cara untuk doanya adalah dengan memegang anggota tubuh yang sedang terasa sakit. Adapun doanya adalah sebagai berikut.

(3x) اللَّهِ بِاسْمِ
(7x) وَأُحَاذِرُ أَجِدُ مَا شَرِّ مِنْ وَقُدْرَتِهِ بِاللَّهِ أَعُوذُ

Bacaan Rumi: Allahi bismi. Wa uha ziru ajiduma syarro min waqudrotihi billahi a ‘auzu

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah. Aku berlindung kepada Allah dan kuasa Nya dari kejelakan yang aku dapatkan dan aku waspadai.” (Hadis Riwayat Muslim)

Semoga perkongsian mengenai doa untuk orang sakit ini memberikan anda panduan yang bermanfaat dalam memohon kesembuhan sakit pada diri atau orang sekeliling.

Adanya ujian sakit ini agar kita sentiasa bersyukur dan bersabar agar kita memperoleh hikmah dan kebaikan dari sikap positif yang kita praktikkan. Insha Allah.

Sumber:

  1. Irsyad Al-Hadith Siri Ke-334: Malaikat Mengaminkan Doa Kepada Orang Sakit. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. Al-Kafi #1163: Berdoa Kepada Seseorang Dengan Meletak Tangan Di Ubun atau Dada. Mufti Wilayah Persekutuan
  3. Doa-Doa Untuk Orang Sakit dan Memohon Kesembuhan Dalam Islam. Motherhood
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.