Assalamualaikum ( ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ) : Maksud dan Kelebihan Ucapan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh merupakan ucapan yang penuh makna dan barakah dalam kehidupan umat Islam.

Ucapan ini mempunyai sejarah yang panjang dan merujuk kepada hadis Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa ucapan salam adalah tanda kasih sayang dan perpaduan antara umat Islam.

Dalam artikel ini, kita akan mengupas lebih lanjut tentang keindahan dan kepentingan ucapan ini dalam kehidupan seharian umat Islam.

Pengertian maksud Assalamualaikum

Perkataan “Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh” merupakan ucapan salam yang penuh makna dan barakah dalam Islam. Ia terdiri daripada beberapa bahagian:

  1. “Assalamualaikum” ( ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ) bermaksud “keselamatan sejahtera atas kamu” atau “salam sejahtera ke atas kamu”. Ia diambil dari perkataan Arab “Assalam” yang bermaksud “keselamatan” atau “sejahtera” dan “Alaikum” yang bermaksud “atas kamu”.
  2. “Warahmatullahi” (وَرَحْمَةُ اَللهِ) ‎bermaksud “dan rahmat Allah”. Ia terdiri daripada perkataan Arab “Wa” yang bermaksud “dan”, “Rahmat” yang bermaksud “belas kasihan” atau “rahmat”, dan “Allah” yang merujuk kepada Tuhan yang Maha Esa dalam agama Islam.
  3. “Wabarakatuh” (وَبَرَكاتُهُ) pula bermaksud “dan keberkatan-Nya”. Ia terdiri daripada perkataan Arab “Wa” yang bermaksud “dan”, dan “Barakat” yang bermaksud “keberkatan” atau “pemberkatan”, serta “hu” yang bermaksud “Nya”, merujuk kepada Allah.

Oleh itu, “Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh” ( ‏اَلسَلامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اَللهِ وَبَرَكاتُهُ )secara keseluruhan bermaksud “keselamatan sejahtera atas kamu, dan rahmat serta keberkatan Allah SWT”.

Ucapan ini merupakan doa yang menyatakan harapan agar orang yang disampaikan salam diberkati dengan keselamatan, rahmat, dan keberkatan daripada Allah SWT.

Kepentingan mengucapkan salam

Menurut hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda:

"Kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman, dan kamu tidak akan beriman sehingga kamu saling mencintai. Adakah aku tunjukkan kepada kamu sesuatu yang jika kamu melakukannya, kamu akan saling mencintai? Sampaikanlah salam di antara kamu." - (Hadis Riwayat Muslim)

Dalam Islam, menunaikan salam bukan sahaja dianggap sebagai amalan yang mulia, tetapi juga sebagai satu bentuk ibadah.

assalamualaikum

Ini kerana, dengan menyampaikan salam, kita sebenarnya berdoa kepada Allah SWT supaya memberkati saudara seagama kita dengan keselamatan, rahmat dan keberkatan Nya.

Oleh itu, salam merupakan salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan memupuk kasih sayang di antara umat Islam.

Selain itu, salam juga membantu meningkatkan hubungan antara umat Islam. Sebagai contoh, apabila kita menjumpai seseorang di jalan, kita akan menyampaikan salam kepadanya.

Ini akan menunjukkan bahawa kita menghormati dan menghargai orang tersebut sebagai seorang Muslim, serta mengingatkan kita bahawa kita semua adalah sebahagian daripada umat yang sama dan kita perlu saling membantu dan menyayangi.

Ini juga akan menyemai rasa kasih sayang di antara kita dan orang lain, yang merupakan nilai penting dalam agama Islam.

Adab memberi salam / mengucapkan “Assalamualaikum” kepada orang

Berikut adalah adab dalam memberi salam kepada orang lain bagi mengeratkan lagi kasih sayang sesama umat Islam.

1. Siapa yang pertama patut memberi salam

Daripada Abi Hurairah RA, beliau berkata: “Diucapkan salam daripada orang yang menunggang ke atas orang yang berjalan, orang yang berjalan ke atas orang yang duduk dan orang yang sedikit ke atas orang yang ramai”. - (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Riwayat Muslim)

2. Memberi salam ketika masuk rumah

assalamualaikum

Allah SWT berfirman dalam surah Al-Nur, ayat 61 yang bermaksud:

فَإِذَا دَخَلْتُم بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَىٰ أَنفُسِكُمْ تَحِيَّةً مِّنْ عِندِ اللَّهِ مُبَارَكَةً طَيِّبَةً ۚ

“Maka apabila kamu masuk ke mana-mana rumah, hendaklah kamu memberi salam kepada (sesiapa yang seperti) kamu dengan memohon kepada Allah cara hidup yang berkat lagi baik.”

3. Memberi salam kepada semua orang

Daripada Abdullah bin Amr bin al-Ash RA berkata: “Seorang lelaki telah bertanya Rasulullah SAW: Islam manakah yang paling baik? Nabi SAW bersabda: “Kamu memberi makan, mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan yang tidak kamu kenal." - (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

4. Membalas salam dengan ucapan yang baik

Allah SWT berfirman dalam surah Al-Nur, ayat 86 yang bermaksud:


وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ حَسِيبًا

 “Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu.”

Kesimpulan

Dalam era teknologi yang pesat ini, salam juga telah menjadi sebahagian daripada komunikasi digital kita.

Umat Islam sering menggunakan ucapan “Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh” dalam mesej teks, emel, dan media sosial sebagai cara untuk menyampaikan rasa hormat dan kasih sayang kepada saudara seagama.

Ini juga merupakan cara untuk mengingatkan kita tentang nilai-nilai agama dan kepentingan salam dalam kehidupan seharian kita.

Kesimpulannya, “Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh” bukan sahaja merupakan ucapan salam, tetapi juga doa yang penuh makna dan barakah dalam kehidupan umat Islam.

Dengan menyampaikan dan menjawab salam, kita dapat memupuk rasa kasih sayang dan perpaduan di antara umat Islam, serta mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Oleh itu, marilah kita sentiasa mengamalkan salam dalam kehidupan kita dan menjadi contoh yang baik bagi umat Islam yang lain.

Sumber:

  1. The Meaning of Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. My Islam
  2. Irsyad Al-Hadith Siri Ke-53: Ucapan Salam: Hadith dan Feqahnya. Mufti Wilayah Persekutuan
  3. Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-526: Memberi Salam Dengan Lafaz “Salam Subuh” dan Seumpama Dengannya. Mufti Wilayah Persekutuan
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.