Niat Puasa Arafah, Cara Pelaksanaan dan Kelebihannya

Bagi umat Islam yang tidak berkesempatan untuk menunaikan haji, ini adalah peluang anda untuk mendapatkan ganjaran yang besar dengan puasa Arafah di hari tersebut.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda mengenai niat, cara melakukan puasa Arafah dan kelebihan yang boleh umat Islam perolehi.

Baca juga:

Apa itu hari arafah?

puasa arafah

Hari Arafah merujuk kepada hari di mana jemaah haji berwukuf di Arafah pada 9 Zulhijjah.

Hari Arafah berasal dari kata ‘Arafah yang bererti mengenal atau mengetahui. Secara umumnya, Arafah ialah nama bagi sebuah bukit atau tanah tinggi yang jaraknya dari Mekah adalah sejauh 25 kilometer. 

Menurut sejarah, Nabi Adam dan Siti Hawa bertemu kembali di Padang Arafah setelah kedua-duanya terpisah dari syurga.

Pada hari Arafah, jemaah haji berkumpul di Padang Arafah untuk melaksanakan ibadah wukuf, yang merupakan salah satu rukun haji yang wajib dilakukan.

Bagi umat Islam yang tidak sedang melaksanakan ibadah haji, mereka dianjurkan untuk menjalani ibadah puasa pada Hari Arafah sebagai amalan yang penuh keutamaan.

Ibadah Puasa Arafah

Puasa Arafah adalah ibadah sunat yang dianjurkan bagi umat Islam yang tidak sedang melaksanakan ibadah haji.

Meskipun bukan ibadah yang wajib, puasa ini memiliki keutamaan dan pahala yang besar.

Sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadis, mereka yang berpuasa pada hari tersebut dapat menggugurkan dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

Dalil tentang pelaksanaan Puasa Arafah

Puasa Arafah didasarkan pada beberapa dalil dari Al-Quran dan hadis. Berikut ini adalah beberapa dalil yang mendasari pelaksanaan puasa Arafah:

1. Ayat Al-Quran

Tidak ada ayat Al-Quran yang secara spesifik menyebutkan tentang puasa Arafah. Namun, ada ayat yang menegaskan keutamaan hari Arafah, iaitu surah Al-Baqarah, ayat 198:

لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ اَنْ تَبْتَغُوْا فَضْلًا مِّنْ رَّبِّكُمْ ۗ فَاِذَآ اَفَضْتُمْ مِّنْ عَرَفَاتٍ فَاذْكُرُوا اللّٰهَ عِنْدَ الْمَشْعَرِ الْحَرَامِ ۖ وَاذْكُرُوْهُ كَمَا هَدٰىكُمْ ۚ وَاِنْ كُنْتُمْ مِّنْ قَبْلِهٖ لَمِنَ الضَّاۤلِّيْنَ

"Tidaklah menjadi salah, kamu mencari limpah kurnia dari Tuhan kamu (dengan meneruskan perniagaan ketika mengerjakan Haji). 

Kemudian apabila kamu bertolak turun dari padang Arafah (menuju ke Muzdalifah) maka sebutlah nama Allah (dengan doa,"talbiah" dan tasbih) di tempat Masy'ar Al-Haraam (di Muzdalifah), 

dan ingatlah kepada Allah dengan menyebutnya sebagaimana Ia telah memberikan petunjuk hidayah kepadamu; dan sesungguhnya kamu sebelum itu adalah dari golongan orang-orang yang salah jalan ibadatnya."

2. Hadis

Dari Abu Qatadah Al-Ansari, Rasulullah SAW bersabda:

“Berpuasa pada Hari Arafah, aku mengharapkan Allah mengguguran dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Niat Puasa Hari Arafah

Untuk melaksanakan puasa sunnah Arafah, seseorang perlu berniat terlebih dahulu.

Niat ini dinyatakan dalam hati ketika waktu imsak (sebelum waktu subuh) tiba. Berikut adalah niat puasa Arafah yang perlu dilafazkan:

نَوَيْتُ صَوْمَ عَرَفَةَ سُنَّةِ لِلهِ تَعَالَى

Nawaitu sauma ‘Arafata sunnatan lillahi ta’ala

"Sahaja aku berniat puasa hari Arafah, sunat kerana Allah Ta'ala."

Cara Melaksanakan Puasa Arafah

Puasa Arafah adalah puasa sunat yang dianjurkan bagi umat Islam yang tidak melaksanakan ibadah haji. Berikut adalah cara melaksanakan puasa Arafah:

  1. Niat: Sebelum melaksanakan puasa Arafah, niatkan dalam hati untuk berpuasa sunat Arafah saat waktu imsak tiba (sebelum waktu subuh).
  2. Berpuasa: Seperti puasa pada umumnya, puasa Arafah dimulai dari imsak hingga terbenamnya matahari (waktu berbuka puasa). Selama berpuasa, hindari makan, minum, dan hal-hal yang membatalkan puasa.

Kelebihan Hari Arafah

Hari Arafah merupakan hari yang istimewa dan memiliki kelebihan tersendiri dalam Islam. Berikut ini adalah beberapa kelebihan yang terdapat pada Hari Arafah:

1. Pengampunan dosa

Berpuasa pada Hari Arafah dijanjikan oleh Rasulullah SAW untuk menggugurkan dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang, sebagaimana diriwayatkan dalam hadis oleh Abu Qatadah Al-Ansari.

2. Pahala yang berlipat ganda

Amalan-amalan yang dilakukan pada Hari Arafah akan mendapatkan pahala yang berlipat ganda dari Allah SWT. Ini termasuklah dalam halnya ibadah puasa, solat, zikir, dan sedekah.

3. Penyempurnaan agama

Hari Arafah merupakan hari di mana Allah SWT menyempurnakan agama Islam.

Hal ini disebutkan dalam surah Al-Maidah ayat 3 yang menyatakan bahawa Allah telah menyempurnakan agama, mencukupkan nikmat Nya, dan meredhai Islam sebagai agama umat manusia.

4. Hari yang diberkahi

Hari Arafah adalah hari yang diberkahi, di mana Allah SWT melimpahkan rahmat dan keampunan Nya kepada umat Islam yang beribadah dengan ikhlas dan tulus.

Pada hari ini, banyak umat Islam yang memperbanyak amal ibadah, seperti puasa sunat, solat, zikir, dan bersedekah.

5. Wukuf di padang Arafah

Bagi jemaah haji, Hari Arafah adalah hari yang sangat penting kerana mereka berkumpul di Padang Arafah untuk melaksanakan ibadah wukuf, yang merupakan salah satu rukun haji yang wajib dilakukan.

Wukuf di Arafah merupakan puncak ibadah haji dan dianggap sebagai momen yang sangat istimewa dalam kehidupan seorang Muslim.

6. Doa yang mustajab

Pada Hari Arafah, doa-doa yang dipanjatkan oleh umat Islam memiliki peluang yang lebih besar untuk dikabulkan oleh Allah SWT.

Oleh kerana itu, umat Islam disarankan untuk memperbanyak doa pada hari ini, memohon ampunan, rahmat, dan hidayah dari Allah SWT.

Kesimpulannya, Hari Arafah merupakan hari yang sangat penting bagi umat Islam, terutama bagi jemaah haji yang melaksanakan wukuf di Padang Arafah.

Justeru, marilah kita sama-sama tingkatkan amal ibadah kita pada Hari Arafah dan berusaha untuk mendapatkan keberkahan dan rahmat Allah SWT.

Sumber:

  1. Bayan Al-Falak Siri 2: Idul Adha dan Puasa Hari Arafah. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. #1055: Fadhilat dan Kelebihan Hari Arafah. Maktabah Al-Bakri
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.