Doa Selepas Baca Yasin Yang Betul Dalam Rumi dan Terjemahannya

Artikel pada kali ini, kami akan kongsikan kepada anda doa selepas baca yasin yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian. Berikut adalah penjelasan lanjut mengenai doa tersebut dalam Bahasa Arab, Rumi, dan terjemahan.

doa selepas baca yasin

Doa 1

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ


اَللّٰهُمَّ اِنَّا نَسْتَحْفِظُكَ وَنَسْتَوْدِعُكَ دِيْنَنَا وَاَنْفُثَنَا وَأَهْلَنَا وَأَوْلَادَنَا وَأَمْوَالَنَا وَكُلَّ شَيْءٍ أَعْطَيْتَنَا , الَلّٰهُمَّ جْعَلْنَا فِي كَنَفِكَ وَاَمَانِكَ وَجِوَارِكَ وَعِيَاذِكَ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ مَرِيْدٍ وَجَبَّارِ عَنِيْدٍ , وَذِيْ عَيْنٍ وَذِيْ بَغْيٍ وَمِنْ شَرِّكُلِّ ذِيْ شَرِّ اِنَّكَ عَلَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ , الَلّٰهُمَّ جَمِّلْنَا بِالْعَافِيَةِ وَالسَّلَامَةِ وَحَقِّقْنَا بِتَّقْوَى وَالْاِسْتِقَامَةِ وَأَعِذْنَا مِنْ مُوْجِبَاتِ النَّدَمَةِ اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاءِ

, الَلّٰهُمَّ اغْفِرْلَنَا وَلِوَالِدِيْنَا وَلِأَوْلَادِنَا وَلِمَشَايِخِنَا وَلِاِخْوَانِنَا فِي الدِّيْنِ وَلِأَصْحَابِنَا وَاَحْبَابِنَا وَلِمَنْ أَحَبَّنَا فِيْكَ وَلِمَنْ أَحْسَنَ اِلَيْنَا وَلِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ يَارَبَّ الْعَا لَمِيْنَ , وَارْزُقْنَا كَمَالَ الْمُتَابَعَةِ لَهُ ظَاهِرًا وَبَاطِنًا فِي عَافِيَةٍ وَسَلَامَةٍ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ , وَصَلِّ اللّٰهُمَ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Allahumma inna nastahfidzhuka wa nastaudi’uka diinana wa anfusanaa wa ahlanaa wa aulaadanaa wa amwaalanaa wa kulla syai’in a’thaitanaa.

Allahummaj’alnaa fii kanafika wa amaanika wa jiwaarika wa ‘iyaadzika min kulli syaithaanim mariid wa jabbaarin‘ aniid wa dzii ‘ainin wa dzii baghyin wa min syarri kulli dzii syarrin innaka ‘alaa kulli syai’in qadiir.

Allahumma jamilnaa bil’aafiyati was salaaati wa haqqiqnaa bit taqwaa wal istiqaamati wa a’idznaa min muujibaatin nadaamati innaka samii’ud du’aa’i.

Allahummaghfirlanaa wa li waalidiina wa li aulaadinaa wa li masyaa yikhinaa wa li ikhwaaniaa fiddiini wa li ashhaabinaa wa ahbaabinaa wa liman ahabbanaa fiika wa liman ahsana ilainaa wa lil mukminiina wal mukminaati wal musliminiina wal muslimaati ya rabbal ‘aalamiin.

Warzuqnaa kamaalal mutaaba’ati lahu zaahiran wa baathinan fii ‘aafiyatin wa salaamatin birahmatika yaa arhamar raahimiin.

Wa shallilaahumma ‘alaa ‘abdika wa rasuulika sayyidinaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihi wa sallim.

Maksudnya: “Ya Allah, kami memohon penjagaan Mu dan menitipkan kepada Mu agama kami, dari kami, keluarga kami, anak-anak kami, harta benda kami, dan apa saja yang telah engkau berikan kepada kami.

Ya Allah, semoga engkau menjadikan kami dalam penjagaan, tanggungan, kedekatan dan perlindungan Mu dari godaan setan yang menggoda, orang yang kejam, zalim dan durhaka, dan dari kejahatan penjahat, sesungguhnya engkau adalah maha kuasa atas segala sesuatu.

Ya Allah, baguskanlah kami dengan kesehatan dan keselamatan, dan sejatikanlah kami dengan takwa dan istiqamah, jagalah kami dari penyesalah, karena sesungguhnya Engkau maha mendengarkan doa.

Ya Allah ampunilah kami, kedua orang tua kami, anak-anak kami, guru-guru kami, saudara-saudara kami seagama, sahabat-sahabat kami, kekasih-kekasih kami, orang yang mengasihi kami kerana Engkau,

dan kepada siapa saja yang berbuat baik kepada kami, orang-orang yang beriman lelaki-lelaki dan perempuan dan orang-orang yang beragama Islam elaki-lelaki dan perempuan, wahai Tuhan semesta alam.

Dan limpahkan kepada kami kesempurnaan mengikutinya lahir dan batin, dalam keadaan sehat dan selamat dengan rahmat Mu wahai sebaik-baik Penyayang dari para penyayang.

Ya Allah limpahkanlah rahmat dan keselamatan kepada hamba dan utusan Mu. Yaitu junjungan kami Nabi Muhammad SAW beserta para keluarga dan sahabatnya.”


Doa 2

Alhamdulillahi rabbil ‘aalamiin Hamdan yuwaafii ni’amahu wayukaafi’u maziidah, Ya rabbana lakalhamdu kamaa yambaghii lijalaali wajhika Wa ‘aziimi sulthoonik.

Allaahumma solli wassalim ‘alaa sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihi Wasohbihi ajma’iin.

Allahumma bihaqqi Yasinn.. Wal Qur aa nil hakiim, wabimanikh tartahu birrisaalati wannubuwwati Wal wilaayati wal hidaayati ilaa sirootikal mustaqiim, Wa bijamii’i maa jaa abihi minka Jibriil, tanziilal azii zirra him.

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam, pujian yang memadai dan menyamai akan pertambahan segala nikmatNya.

Wahai Tuhan kami, untuk Mu segala puji sebagaimana layak kebesaran dan kehebatan kekuasaan Mu.

Ya Allah, kami pohon selawat dan salamMu ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga serta sahabat Baginda semuanya.”


Doa 3

Wabikhowassil huruufi wal asmaa’it tamm maati Wabima azharta fil wujuudi likulli maujuudin minal aayaatil bayyinaati, wabikho fiyyi lutfikal mufarriji ‘an kulli mahmum, al mukhollisi likulli madyuun,

Yaa mujriyal bihaari wal ‘uyuun, yaa man khozaa inahu bainal kaaf-fi wan nuun, Wa ‘alima bimaa kaana qobla an yakuun.

Wanas alukallaah-humma an tasluka binaa jaaddata ridhooka, Wa an taj’alanaa ahlan wamahallal-lisa’aadatika wa ghinaaka, Wa an tuyassiro lana jamii’al muroodaati wal matholibi,

Wa an taj’ala ridhooka ‘annaa khoiro musoohibin lanaa warofiiq, Wa an tuthifanaa bil jalaalati wal mahaabah, Wa an tamunna ‘alaynaa bisur’atil ijaabah.

Istajibillaah humma du’aa anaa wa haqqiq fiika rajaa anaa, Wa adkhilnaa fii hirzi lutfikal masuuni bisirri qoulika innamaa amruhuu idzaa araada syaii-an an yaquula lahu kun fayakuun, fa subḥānallażī biyadihī malakūtu kulli syai’iw wa ilaihi turja‘ūun,

Maksudnya: ” Ya Allah, dengan keberkatan Surah Yasin dan kitab Al-Quran yang penuh hikmat dan sesiapa yang Engkau pilih untuk membawa risalah, kenabian, penolong dan petunjuk hingga Sirat al-MustaqimMu.

Dengan kitab Al-Quran yang dibawa oleh Malaikat Jibril, dan dengan kekuatan huruf-huruf dan nama-nama yang sempurna yang Engkau miliki dan dengan apa yang Engkau perjelaskan dalam Al-Quran tentang kewujudan setiap tanda-tanda yang menunjukkan (kewujudanNya),

dan dengan limpah kurnia Mu dapat menghilangkan keluh kesah dan dapat menyelesaikan beban hutang.

Wahai Tuhan yang mengendalikan pergerakan laut dan matahari, Wahai Tuhan yang menjadikan khazanah Nya di antara huruf kaf dan nun, Tuhan yang Maha Mengetahui sebelum dan selepas sesuatu keadaan.

Kami memohon kepada Mu Ya Allah agar membuka ruang keredhaan Mu, jadikanlah kami bersatu padu memuji dan memuja kekayaan Mu agar Engkau permudahkan segala kehendak dan permintaan kami.

Engkau jadikanlah keredhaan Mu sebagai teman hidup kami dan dengan limpah kebesaran Mu Engkau tunaikan permintaan kami secepat mungkin, perkenanlah doa kami Ya Allah dan benarkanlah harapan kami disisi Mu dan masukkanlah kami ke dalam rahsia firman Mu.

Sesungguhnya pekerjaan Mu apabila mengkehendaki sesuatu hanya dengan berkata: Jadi, maka jadilah ia.


Doa 4

Subhaanal-munaffisi ‘an kulli mahmuum, subhaanal munaffisi ‘an kulli madyuun, subhaanaman amruhuu, idzaa araada syai-an an yaquula lahu kun fayakuun.

Ya mufarrijal humum, Ya mufarriju farrij, Ya mufarriju farrij, farrij ‘annaa humuumanaa Ya Hayyu Ya Qayyuum, Yaa dzaljalaali wal ikraam.

Wasollallahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin, Wa ‘alaa aalihi wasohbihi wassalam, Walhamdulillahi robbil ‘aalamiin.

Maksudnya: “Maha Suci Tuhan yang dapat menghapuskan segala dukacita, Maha Suci Tuhan yang dapat menghilangkan kesusahan dan Maha Suci Tuhan yang dapat menyelesaikan beban hutang dan Maha Suci Tuhan yang kerjaNya apabila mengkehendaki sesuatu hanya dengan berkata: Jadilah, maka jadilah.

Wahai Tuhan yang menghilangkan dukacita, hilangkan, hilangkan. Ya Tuhan yang menghilangkan dukacita. Wahai yang menghilangkan, hilangkanlah, Wahai yang menghilangkan, hilangkanlah, hilangkanlah dari kami dukacita.

Wahai Tuhan Yang Hidup, Yang Kekal dan Yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan.

Dan Allah telah beri rahmat dan kesejahteraan ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya. Dan segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam.”

Diharapkan doa selepas baca yasin tadi dapat memberikan pembaca semua ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk diamalkan dan dikongsikan kepada ramai orang.

Sumber:

  1. Doa Yasin, Adab & Kelebihan Membaca Surah Yasin. Aku Islam
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.