Doa Buka Puasa Bersendirian & Beramai-Ramai Dalam Rumi

Doa buka puasa boleh dibaca secara bersendirian ataupun beramai-ramai semasa hendak berbuka puasa.

Setiap tahun, seluruh umat Islam akan melaksanakan perintah berpuasa apabila bila menjelma bulan Ramadhan.

Sungguhpun setiap tahun kita berpuasa, masih ada sesetengah dari kita yang terlupa bacaan niat dan doa buka puasa.

Di sini kami kongsikan lafaz doa buka puasa secara bersendirian dan beramai-ramai yang boleh anda hafal dan amalkan.

Baca juga:

Hadis tentang doa berbuka

Daripada Ibn Umar RA berkata, bahawa Nabi Muhammad SAW apabila hendak berbuka, Baginda Rasulullah SAW membaca doa:

ذَهَبَ الظَّمَأُ، وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ، وَثَبَتَ الْأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ

Maksudnya: “Telah hilang dahaga, telah basah urat-urat dan telah ditetapkam pahala insyaAllah”. 

[Riwayat Abu Daud (2357)][Syeikh al-Arna’outh menghukum sanad hadith ini adalah hasan]

Menurut Imam Al-Nawawi, di dalam Al-Azkar, makna “الظَّمَأُ” di dalam hadis tadi adalah dahaga. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ لَا يُصِيبُهُمْ ظَمَأٌ

Maksudnya: “Yang demikian kerana sesungguhnya (tiap-tiap kali) mereka merasai dahaga”. [Lihat: al-Taubah:120]

Ada juga terdapat doa lain yang masyur diamalkan oleh masyarakat kita apabila hendak berbuka puasa.

Yakni daripada Muaz bin Zuhrah, telah sampai kepadanya bahawa Nabi SAW bersabda apabila hendak berbuka:

اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ، وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

Maksudnya: “Ya Allah Ya Tuhan kami kerana Engkau aku berpuasa dan dengan rezeki Engkau aku berbuka”. 

[Riwayat Abu Daud (2358)] [Imam al-Nawawi di dalam al-Azkar menghukum hadith ini sebagai mursal iaitu sanadnya terputus iaitu nama sahabat gugur di dalam sanad hadith ini]

Berdasarkan kepada hadis di atas, Mufti Wilayah Persekutuan berpendapat bahawa setiap orang boleh berdoa dengan apa sahaja doa selagi mana mempunyai maksud atau makna doa yang tidak bertentangan dengan Al-Quran dan hadis Nabi SAW.

Doa buka puasa bersendirian

Berikut adalah doa buka puasa sendirian:

doa buka puasa
Allahumma lakasumtu wabika aamantu wa’alaa rizqika afthortu birohmatika yaa arhamar roohimin.

Maksudnya: “Ya Allah kerana Mu aku berpuasa, Dengan Mu aku beriman, kepada Mu aku berserah dan dengan rezeki Mu aku berbuka (puasa) dengan Rahmat Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih.”

Doa buka puasa beramai-ramai

Berikut adalah doa buka puasa jika beramai-ramai:

doa buka puasa
Allahumma lakasumna wabika aamanna wa’alaa rizqika afthorna birohmatika yaa arhamar roohimin

Maksudnya: “Ya Allah kerana Mu kami berpuasa, Dengan Mu kami beriman, kepada Mu kami berserah dan dengan rezeki Mu kami berbuka (puasa) dengan Rahmat Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih.”

Mustajabnya doa sebelum buka puasa

Ramai yang tidak tahu waktu-waktu sebelum berbuka puasa, adalah waktu di mana doa amat mustajab oleh setiap orang. Doa tersebut tidak akan ditolak oleh Allah SWT.

Daripada Abu Hurairah RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ: الْإِمَامُ الْعَادِلُ، وَالصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ، وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ

Maksudnya: “Tiga golongan doa mereka tidak akan ditolak: Imam yang adil, orang yang berpuasa sehingga dia berbuka dan doa orang yang dizalimi”. 

[Riwayat Ibn Majah (1752)] [Syeikh Syuaib al-Arna’outh mengatakan hadith ini adalah hasan]

Jom, kita lazimkan diri berdoa 5 hingga 10 minit sebelum masuk waktu berbuka puasa. Berikut adalah doa ringkas yang boleh dibaca:

1. Perkongsian Ustaz Don

أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ، أَسْتَغْفِرُ اللهَ أَسْأَلُكَ الجَنَّةَ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Ashadu an la ilaha illallah, Astaghfirullah, As’alukal jannah, Wa a’uzu bika minan naar,
Allahumma inna ka afuwwun tuhibbul afwa fa’fu anni

Maksudnya: “Aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Allah, aku memohon keampunan daripada Allah, aku memohon syurga dan perlindungan daripada api neraka.

Ya Allah, sesungguhnya Engkau adalah Dzat yang Maha Pemaaf. Engkau suka memaafkan, maka maafkanlah aku.”

Doa 10 Minit Sebelum Berbuka Puasa | Ustaz Don Daniyal

2. Penghulu istighfar (sayyidul istighfar)

للَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ

Allaahumma Anta Rabbii Laa ilaaha illaa Annta Kholaq-tanii Wa Anaa ‘Abduka Wa Anaa ‘Ala ‘Ahdika Wawa’ Dika Mas-tatha’-tu Auudzu-bika Min Syarrimaa Sona’-tu

Abuu-U Laka Bini’matika ‘Alayya Wa Abuu-U Bidzanmmbi, Faghfirlii Fainnahu Laa Yagh-Firudz-zunuuba Illaa Annta.

Maksudnya: ”Ya Allah Engkau adalah Tuhanku, Tidak ada sesembahan yang haq kecuali Engkau, Engkau yang menciptakanku, sedang aku adalah hamba-Mu dan aku diatas ikatan janji-Mu dan akan menjalankannya dengan semampuku.

Aku berlindung kepadamu dari segala kejahatan yang telah aku perbuat, aku mengakui-Mu atas nikmat-Mu terhadap diriku dan aku mengakui dosaku pada-Mu.

Maka ampunilah aku, sesungguhnya tiada yang mengampuni segala dosa kecuali Engkau.” – (Hadis Riwayat Bukhari, No. 6306)


3. Selawat ke atas Nabi SAW

الْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ سَيِّدِنَا و مولانا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ أَمَّا بَعْدُ

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah Sang Penguasa alam semesta. Semoga salawat serta salam selalu tercurahkan kepada Nabi dan utusan-Nya yang termulia, junjungan kita Nabi Muhammad SAW. Serta keluarga dan sahabat-sahabatnya, dan keturunannya.”


4. Doa mohon perlindungan

رَبِّ إِنّى‌ أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْئَلَكَ ما لَيْسَ لى بِهِ عِلْمٌ، وَإِنْ لا تَغْفِرْ لى وَتَرْحَمْنى أَكُنْ مِنَ الْخاسِرينَ

Maksudnya: “Ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari memohon kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui (hakikat)nya.

Dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku, dan (tidak) menaruh belas kasihan kepadaku, niscaya aku akan termasuk orang-orang yang merugi.” – (Surah Hud, ayat 47)


5. Doa mohon kebaikan ibu dan bapa

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

Rabbighfir lī, wa li wālidayya, warham humā kamā rabbayānī shaghīrā

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, ampunilah dosaku dan (dosa) kedua orang tuaku. Sayangilah keduanya sebagaimana keduanya menyayangiku di waktu aku kecil.”


6. Doa dipanjangkan umur dalam manfaat

اَللَّهُمَّ طَوِّلْ عُمُورَنَا وَصَحِّحْ أَجْسَادَنَا وَنَوِّرْ قُلُوْبَنَا وَثَبِّتْ إِيْمَانَنَا وَأَحْسِنْ أَعْمَالَنَا وَوَسِّعْ أَرْزَقَنَا وَإِلَى الخَيْرِ قَرِّبْنَا وَعَنِ الشَّرِّ اَبْعِدْنَا وَاقْضِ حَوَائِجَنَا فِى الدِّيْنِ وَالدُّنْيَا وَالۤاخِرَةِ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ

Allahumma thawwil ‘umurana, wa shahhih ajsadana, wa nawwir quluubana, wa sabbit iimaananaa wa ahsin a’maalanaa, wa wassi’ arzaqanaa.

Wa ilal khairi qarribnaa wa ‘anisy-syarri ab’idnaa, waqdhi khawaa-ijana fiddiini waddunyaa wal aakhirati innaka ‘alaa kulli syai-in qodiir.

Maksudnya: “Ya Allah! Panjangkanlah umur kami, sihatkanlah jasad kami, terangilah hati kami, tetapkanlah iman kami, baikkanlah amalan kami, luaskanlah rezeki kami, dekatkanlah kami pada kebaikan dan jauhkanlah kami dari kejahatan.

Kabulkanlah segala keperluan kami dalam pada agama, dunia, dan akhirat. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.”


7. Doa mohon anugerah kekuatan, kekuasaan dan rezeki

اللهم مٰلِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِى الْمُلْكَ مَنْ تَشَاۤءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَاۤءُۖ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَاۤءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاۤءُ ۗ بِيَدِكَ الْخَيْرُ ۗ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ تُوْلِجُ الَّيْلَ فِى النَّهَارِ وَتُوْلِجُ النَّهَارَ فِى الَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاۤءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ

Allahumma mālikal mulki tu’til mulka man tasyā’ wa tanzi`ul mulka minman tasyā`, wa tu`izzu man tasyā’, wa tudzillu man tasyā’, bi yadikal khoir innaka ‘alā kulli sya’in qadīr.

Tūlijullaila fin nahāri wa tūlijun nahāra fil lail, wa tukhrijul hayya minal mayyiti wa tukhrijul mayyita minal hayyi, wa tarzuqu man tasyā’u bi ghairi hisāb.

Maksudnya: “Wahai Tuhan pemilik kekuasaan, Engkau berikan kekuasaan kepada siapa pun yang Engkau kehendaki, dan Engkau cabut kekuasaan dari siapa pun yang Engkau kehendaki.

Engkau muliakan siapa pun yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan siapa pun yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sungguh, Engkau Mahakuasa atas segala sesuatu.

Engkau masukkan malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam malam. Dan Engkau keluarkan yang hidup dari yang mati, dan Engkau keluarkan yang mati dari yang hidup.

Dan Engkau berikan rezeki kepada siapa yang Engkau kehendaki tanpa perhitungan.” – (Surah Ali-Imran, ayat 26-27)


8. Doa mohon rahmat dari Allah

رَبَّنَآ ءَامَنَّا فَٱغۡفِرۡ لَنَا وَٱرۡحَمۡنَا وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلرَّٰحِمِينَ

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, kami telah beriman, maka ampunilah kami dan berilah kami rahmat dan Engkau adalah Pemberi rahmat Yang Paling Baik.” – (Surah Al-Mu’minun, ayat 109)


9. Doa mohon kesempurnaan cahaya

رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu”. – (Surah At-Tahriim, ayat 8)


10. Doa mohon agar dicintai Allah dan orang yang mencintaiNya

اللَّهُمَّ ! إِنِّي أَسْألُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ ، وَالعَمَلَ الَّذِي يُبَلِّغُنِي حُبَّكَ . اللَّهُمَّ ! اِجْعَلْ حُبَّكَ أَحَبَّ إِليَّ مِنْ نَفْسِيْ وَأَهْلِي ، وَمِنَ المَاءِ البَارِدِ

Allahummaa inni as-aluka hubbak, wa hubba mayyuhibbuk, wal ‘amala alladzi yuballighunii hubbak. Allohummaj’al hubbaka ahabba ilayya min nafsii wa ahlii wa minal maa-il baarid

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku meminta kepada-Mu untuk selalu cinta kepada-Mu, mencintai orang yang selalu mencintai-Mu, dan amal yang dapat menyampaikanku untuk mencintai-Mu.

Ya Allah, jadikanlah cinta kepada-Mu melebihi cintaku terhadap diriku sendiri, keluarga, dan air yang dingin.” – (Hadis Riwayat Al-Tarmizi dan Al-Hakim)


11. Doa mohon keampunan dan kebaikan di akhirat

رَبَّنَاۤ اِنَّنَا سَمِعۡنَا مُنَادِيًا يُّنَادِىۡ لِلۡاِيۡمَانِ اَنۡ اٰمِنُوۡا بِرَبِّكُمۡ فَاٰمَنَّا  ۖرَبَّنَا فَاغۡفِرۡ لَنَا ذُنُوۡبَنَا وَكَفِّرۡ عَنَّا سَيِّاٰتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الۡاَبۡرَارِ‌ۚ.رَبَّنَا وَاٰتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلٰى رُسُلِكَ وَلَا تُخۡزِنَا يَوۡمَ الۡقِيٰمَةِ ‌ؕ اِنَّكَ لَا تُخۡلِفُ الۡمِيۡعَادَ

Maksudnya: “Wahai Rabb kami, sesungguhnya kami mendengar orang yang menyeru kepada iman, (iaitu), “Berimanlah kalian kepada Rabbmu”, maka kami pun beriman.

Wahai Rabb kami, ampunilah dosa-dosa kami dan hapuskanlah kesalahan-kesalahan kami dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang berbakti”.

Ya Tuhan kami, berilah kami apa yang telah Engkau janjikan kepada kami melalui rasul-rasul-Mu. Dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari Kiamat. Sungguh, Engkau tidak pernah mengingkari janji.” – (Surah Ali-Imran, ayat 193 & 194)

Himpunan Doa Mustajab Sebeleum Berbuka | Islam Is First Class

Diharapkan perkongsian mengenai doa buka puasa ini dapat memberikan anda semua informasi yang berguna dan bermanfaat untuk dijadikan panduan setiap kali bulan puasa.

Sumber:

  1. Irsyad Al-Hadith Siri Ke-195: Doa Berbuka Puasa. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. Irsyad Al-Fatwa Khas Ramadhan Siri Ke-99: Kaifiat Membaca Doa Berbuaka Puasa. Mufti Wilayah Persekutuan
Bantu kami share artikel ini:

Jom Jadi Insan Bertaqwa!

Jom sama-sama berubah jadi manusia yang lebih dekat dengan Tuhan. Masukkan emel anda untuk tips & panduan beragama.